2021. április 23., 17:39

A Smer is szép számú aláírást gyűjtött össze

A Smer-SD összesen 300 000 aláírást gyűjtött össze az előrehozott választást célzó népszavazás kiírásért.

fico

Ezt Robert Fico pártelnök jelentette be a pénteki sajtótájékoztatóján. Mivel a népszavazási kezdeményezésbe más szubjektumok is bekapcsolódtak, a végleges adat csak hétfőn (április 26.) lesz ismert.

Fico feltételezi, hogy

összesen körülbelül 500 000 aláírást sikerült összegyűjteni. Leszögezte, hogy a Smer-SD mindent elkövet annak érdekében, hogy a népszavazás sikeres legyen. Hozzátette: az aláírásgyűjtés szerdán (április 21.) zárult le.

Fico szerint a népszavazásra, amely többek között arról fog szólni, hogy az emberek milyen Szlovákiát akarnak, szeptemberben kerülhet sor.

Ha a referendum sikeres lesz, és sor kerül az előrehozott választásokra, az emberek eldönthetik majd, hogy olyan politikusokat akarnak, akik külföldi utasításokat követnek, vagy pedig egy szuverén országban élnének inkább.

A petíciós bizottság február elején tette közzé a petíciós íveket a Smer-SD, a Hlas-SD és a parlamenten kívüli SNS pártokhoz köthető népszavazási kezdeményezés keretében. A Hlas-SD tagjai korábban arról tájékoztattak, hogy 285 000 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező pártok szerint nem politikai, hanem polgári kezdeményezésről van szó. A petíciót a Szakszervezetek Országos Konföderációja (KOZ) is támogatja. Azt a kérdést szeretnék népszavazásra bocsátani, hogy a lakosság egyetért-e a kormányzati ciklus lerövidítésével. Az előrehozott parlamenti választásra a népszavazás eredményének kihirdetése után, legkésőbb 180 napon belül kerülne sor. Egy népszavazás kihirdetéséhez legalább 350 ezer állampolgár támogató aláírására van szükség.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.