2021. április 23., 12:32

A Hlas-SD szép lassan összegyűjti a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat

A parlamenten kívüli Hlas-SD péntekig 285 000 aláírást gyűjtött össze az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírására.

Fotó: TASR

Erről a párt elnöke, Peter Pellegrini számolt be.

A petíciós bizottság május elején adná át az összegyűjtött íveket az államfőnek, Zuzana Čaputovának.

Pellegrini pozitívan értékeli az aláírásgyűjtést, így szerinte a népszavazás is sikeres lesz.

A jövőről annyit mondott, hogy az országnak egy nyugodt kormányzásra van szüksége. Eddig csak az ĽSNS pártot utasította vissza.

Örülök, hogy hivatalosan is bejelenthetem ezt a szép eredményt, ennyi aláírásra nem is számítottunk. A párt székházában jelenleg 28 000 aláírás található”

– jelentette ki Pellegrini.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik aláírták az íveket. Elmondta,

a rengeteg aláírási ívet rekord idő alatt sikerült összegyűjteniük, ráadásul akkor, amikor a rosszak voltak a járványmutatók.

Elmondása szerint az összegyűjtött kérdőíveket a jövő héten küldik el a petíciós bizottságnak, amelynek először le kell ellenőriznie, majd újra kell számolnia az íveket, és csak azután küldik el az államfőnek.

Pellegrini úgy gondolja, hogy a népszavazás ki lesz írva, még annak ellenére is,

hogy egyes ügyvédek véleménye szerint ez a népszavazás alkotmányellenes.

Pellegrini szerint, ha az emberek kifejtik a véleményüket arról, hogy a jelenlegi kormányciklusnak véget kell érnie, és előrehozott választásokra van szükség,

akkor ezt tiszteletben kell tartani, és abban az esetben a képviselők mandátumának időszaka lerövidül. 

Az aláírásgyűjtés eredményeit azzal magyarázza, hogy az állampolgárok egyértelműen kifejtették a véleményüket a jelenlegi politikai helyzettel kapcsolatosan.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatos népszavazási petíciót a Smer-SD és a Hlas-SD pártok kezdeményezték, később pedig az SNS is csatlakozott hozzájuk. A népszavazás kihirdetéséhez 350 ezer aláírást kell összegyűjteni.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.