2019. március 7., 13:41

A nagyszarvai szlovák szülők nem engednek, a szlovák iskola ügyét a végsőkig elvinnék

„Amíg nem kapunk hivatalos értesítést arról, hogy lesz valahol szlovák iskola, folytatjuk a küzdelmet” –  hangzott el a nagyszarvai szlovák szülők által létrehozott BKZ Kezdeményezés polgári társulás mai pozsonyi sajtótájékoztatóján.

BKZ Kezdeményezés sajtója Pozsonyban
Médialapozó
Fotó: ma7.sk

A szlovák iskola nyitásáért harcoló szülők hangsúlyozták, nemcsak a nagyszarvai, hanem a környékbeli falvakban élő szlovák anyanyelvű gyermekek érdekében kezdeményezték a szlovák iskola nyitását Nagyszarván.

Mint azt korábban megírtuk, a helyi önkormányzat februárban úgy döntött, hogy nem nyit szlovák iskolát, így a következő tanévben a nagylégi szlovák iskolát látogathatnák a nagyszarvai szlovák gyermekek. Ez a megoldás azonban a BKZ-nak nem felel meg, mivel szerintük ez a lépés csak átmeneti megoldás a problémára - mondták el.

A szlovák szülők reagáltak arra a korábbi lehetőségre is, amely szerint Macházán –  ahová az utóbbi időben egyre több szlovák költözött be, és sem iskolája, sem óvodája nincs – kellene megnyitni a környékbeli szlovák gyermekek számára sz iskolát.

Ez a közlekedés szempontjából jó megoldás lenne, ám a BKZ képviselői sajtótájékoztatójukon – szemben a korábbi véleményekkel – azt állították, hogy a község  polgármestere szerint nincs Macházán olyan építkezési telek, melyen az iskolát felépíthetnék.

A szülők szavaiból egyértelművé vált, hogy ők leginkább Nagyszarván, a magyar iskolában és az iskola mellett elhelyezett konténeriskolákban tudnák elképzelni a szlovák iskola és – újabban most már – a szlovák óvoda működését.

A sajtótájékoztatón sérelmezték, hogy sem az érintett falvak önkormányzatai, sem a járás, sem a megye nem kommunikál velük hivatalos szinten. Újságírói kérdésre válaszolva elmondták, nem tartják kizártnak, hogy a szlovák iskola ügyét a végsőkig elviszik.

„Nem akarunk mást, mint egy szlovák iskolát óvodával”

A nagy médiaérdeklődés mellett zajlott sajtótájékoztatón Lenka Žárová felvázolta azokat a lépéseket, amiket a szlovák iskola ügyében tettek, azóta, hogy kiderült, Somorja szlovák iskolája nem fogja tudni fogadni a környékbeli falvakból való gyermekeket. Hogy miért van szükség szlovák iskolára, azt statisztikai adatokkal is megpróbálta alátámasztani, megemlítve azt is, hogy Nagyszarván csupán 90 körüli a diáklétszám a magyar iskolában, Sárosfán pedig 8 gyermek látogatja az ottani magyar iskolát. „Nem akarunk mást, mint egy szlovák iskolát óvodával” – mondta.

Arról is beszélt, hogy a nagyszarvai önkormányzati ülésen Nagylég merült fel lehetséges megoldásként, egy hónap múlva lesznek a beíratások, de még semmi sincs papíron, nincs megoldva a közlekedés sem. Nem felejtette el megjegyezni, hogy a légi szlovák iskola kapacitását úgy bővítik, hogy a magyar iskolában helyeznek el gyermekeket. Ugyanezt meg lehetne tenni véleménye szerint Nagyszarván is, de ott nincs meg az akarat. Elmondása szerint Macháza polgármesterétől úgy tudják, nincs telek, ahová az új iskolát felépíthetnék. 

Kezdeményezésük mindenkit megszólított, akit csak lehetett, meg is értették problémájukat, volt az ügyben néhány interpelláció, járt Nagyszarván a kormányfő is, tárgyaltak ez ügyben a nagyszombati megyefőnökkel és a gyermekjogi biztossal is, de valós segítséget nem kaptak. Az érintett községek vezetői pedig, akikhez több felhívást intéztek, nem reagálnak.

A BKZ szerint céljaiknak leginkább a nagyszarvai iskola felel meg 

"Mi azokért a gyermekekért harcolunk, akik nem tartoznak semmilyen iskolai körzethez sem. Az iskolai törvény értelmében 6 kilométeres körzetben elérhető oktatási intézményre van szükség. Ha három magyar iskola van az érintett falvakban, miért nem lehet egy szlovák nyelvű is?" - tette fel a kérdést.

Kifejtette, hogy erre legalkalmasabb a nagyszarvai magyar iskola lenne, ahol nagy termek, tornaterem és ebédlő is van, játszótérrel, és afféle központi iskolaként működik, a környékbeli falvakból is járnak ide gyermekek.

"Zsákutcába kerültünk, nincs kihez fordulnunk"

Megemlítette még a belügyminisztérium alá tartozó, Nagyszarva szélén található egykori kaszárnyát, ami ma menekülttárborként szolgál. Ez azért nem jöhet számításba jövendőbeli iskolaként, mert stratégiai célokat szolgál. Mint mondta, felmerült egy új épület építése is, ami anyagilag megterhelőbb, ám a  falvak - állításuk szerint - nem akarnak, vagy nem tudnak ehhez telket biztosítani. "Zsákutcába kerültünk, nincs kihez fordulnunk, pedig megoldási lehetőségek vannak" - konstatálta.

Slávka Brontvajová, a BKZ másik tagja beszélt arról is, hogy a nagyszarvai iskolában és az udvarán konténeriskola építésével lehetne biztosítani a szlovák nyelven való oktatást mindenkinek, aki igényli.

S hogy meddig hajlandók elmenni a BKZ? Legvégső esetben akár az ügyészséghez való fordulást is elképzelhetőnek tartják - közölték sajtótájékoztatójukon.

BKZ Kezdeményezés sajtója Pozsonyban
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.