2018. július 5., 20:51

A nagy NER-vita: Schiffer András és Huth Gergely csörtéje a MartFeszten - VIDEÓVAL

Az LMP alapítója, az azóta már politikai nyugdíjba vonult Schiffer András és Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője nem csak „nagy”, de sziporkázó vitát is folytatott. És nemcsak a nemzeti együttműködés rendszeréről, de a sajtóról és a nemzetpolitikáról is.

MartFeszt - Schiffer és Huth
Médialapozó
Fotó: Czibula Csaba
Nyerő volt a migránstéma

A vitavezető Kolek Zsolt kollégánk a két vendégétől elöljáróban egy gyors értékelést kért a magyarországi választásokról és az azután kialakult helyzetről. Schiffer András elmondta, a választások eredménye nem lepte meg, legföljebb annak mértéke, kétharmadra ugyanis nem számított. De a Fidesz-KDNP harmadszori győzelmét nem csak a sajtó munkájának tulajdonítja. „Az egyszerű embereknek szükségük van olyan történtre, amelyben el tudják magukat helyezni térben és időben – és a Fidesz-narratíva ilyen volt”, a migránstéma ugyanis az embereket elérte – fogalmazott Schiffer, aki szerint a kormány ezzel jól meg tudta játszani a biztonság kérdését. Schiffer, ahogy már megszokhattuk tőle az elmúlt két szűk esztendőben, amióta otthagyta a politikát, nagyon kritikus volt az ellenzékkel szemben, amely „semmilyen alternatívát nem nyújtott a választóknak, identitásválságos”, és ez köti le az energiáit.

Huth Gergely úgy véli, nem volt borítékolható a Fidesz győzelme, a hódmezővásárhelyi elveszített időközi választás tette bizonytalanná a helyzetet, emellett Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor közeledésével kialakult a szélsőjobb és a szélsőbal paktum, ami szintén példanélküli a rendszerváltás óta. A horrorkoalíció réme is megmozgatta az embereket – állítja a PestiSrácok főszerkesztője, aki az Orbán-kormány nemzeti együttműködési rendszerét is védelmébe vette. Nemcsak azok férnek el a rendszerben, akik kötődnek a Fideszhez, de mindenki, aki országot akar építeni – hangzott érvelése. Lehet, a megnevezés nem szerencsés, de az elgondolás jó – fogalmazott Huth, aki szerint épp azért volt erre a rendszerre szükség, mert 2010 előtt Magyarországon nem volt demokrácia, a posztkommunista hálózat mozgatott mindent.

Egyensúlyi állapot vs. torzulások

A volt rendszer továbbélése a sajtóviszonyok kapcsán is visszatérő motívuma volt a vitának.

Huth szerint eddig erősen egyoldalra lejtett a magyar sajtó, az elmozdulást 68 év után a második Orbán-kormányzás ideje hozta meg, javultak a viszonyok, kialakult egy egyensúlyi állapot, még ha továbbra is a baloldali média felé billen is a mérleg nyelve. Huth állítását a hirdetési piac adataival támogatta meg. Mint mondta, a nagyvállalatok kommunikációs kötődései 90 százalékban még a régi baloldalhoz köthetők, a reklámok tehát a baloldali és liberális médiát találják meg. Élesen fogalmazott az elmúlt három évtized kapcsán is, a rendszerváltás a privatizációs szabadrablást hozta meg, sajtószabadságról pedig nem lehetett beszélni, csak liberális sajtó volt.

Kép forrása: Czibula Csaba

Schiffer, ahogy az várható volt, ezekkel az állításokkal nem értett egyet, és nem vonná kétségbe azt sem, hogy a 90-es években nem volt sajtószabadság, ő viszont az Orbán-kormány médiapolitikáját nem kímélte. Kormányközeli oligarchák lettek médiabefektetők, és az államapparátushoz tartozók reklámoznak a kormányközeli médiában, ami lopás, és jogi felelősségre vonást is vonhatna maga után – sorolta kifogásait. Nem meglepő módon a nyugati médiafinanszírozási példa is csak szembe állította a két vitázót.

Kállay-kettős Putyin pincsijeinek árnyékában

A nemzetpolitika témája sem hozta közös nevezőre Schiffer András és Huth Gergely álláspontját. Schiffer szerint ugyanis a nemzetpolitika nem szakítható el a külpolitikától, s ő úgy véli, épp a kárpátaljaiak védelme kapcsán kirobbant magyar-ukrán vita mutatta meg, hogy a magyar kormánynak nincsenek szövetségesei ezekben a kérdésekben. „Emberjogi kérdéseknél nem tud tartós szövetségeseket szerezni.” Schiffer szerint az Orbán-kormány Kállay-kettőst jár Moszkva és Washington viszonyában, amivel az erdélyi magyarokat, a székelyföldi autonómiatörekvéseket is veszélybe sodorhatja, Romániában ugyanis erős az USA befolyása, és nem nézik jó szemmel a Moszkva felé közeledést. Huth szerint Schiffer ezzel azt állítja, hogy Orbán Putyin pincsijévé teszi a székelyeket, holott semmi támpontja nincs az orosz befolyás erősödésének.

Kép forrása: Czibula Csaba

A nemzetpolitika kapcsán felmerült az is, hogy a V4-es együttműködés miatt kerültek ad acta ügyek, amelyek a felvidéki magyarokat érintik, mint például a kettős állampolgárság, vagy a bősi vízerőmű kérdése. Fontos kérdéseket áldoztak fel emiatt, remélem, jó üzletet kötöttek ezzel – fogalmazott Huth, aki szerint a kiegyezés érdekében ügyesen manőverez a kormány. A két eltérő nézet 60 percnyi csörtéjével érdekes színfoltja volt a közéleti fórumoknak.

MartFeszt - Schiffer és Huth
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék