2019. november 5., 15:40

A Kína-Szlovákia vasúti közlekedésről tárgyalt Érsek Árpád

Érsek Árpád közlekedési miniszter kedden Sanghajban tárgyalt kínai kollégájával, Li Xiaopenggel a vasúti teherszállítás új üzleti lehetőségeiről. A két miniszter aláírt egy egyetértési megállapodást, amelynek deklarált célja megteremteni a Kína és Európa közötti, Szlovákián keresztül történő vasúti teherszállítás szükséges feltételeit.

Érsek Árpád
Fotó: TASR

Érsek ezzel kapcsolatban rámutatott:

Szlovákia olyan tranzitországgá válhat, amely biztosítja a kínai áruk átpakolását a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra, valamint azok továbbszállítását nyugat felé.

Hozzátette: már jelenleg is közlekednek tehervonatok Kínából Szlovákiába, az együttműködést azonban most rendszeresíteni kívánják. Ez azt jelentené, hogy rendszeres időközönként érkeznének hozzánk a kínai tehervonatok, amelyeket a visszaúton is kihasználnának áruszállításra. A Kína és Szlovákia közötti vasúti teherszállítás rendszeresítése számos üzleti előnnyel járna a szlovák vasúti közlekedésre nézve.

„Az államnak elsősorban az a feladata, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket. A többi az adott ágazatokban dolgozó cégeken múlik” – jegyezte meg Érsek.

A tárgyalásokat követően mindkét fél leszögezte, hogy kész biztosítani a két ország közötti közlekedés és logisztika támogatásának feltételeit.

A tervek között szerepel közös munkacsoportok létrehozása, továbbá közös részvétel a nemzetközi kiállításokon és vásárokon, nem utolsó sorban pedig a kölcsönös információcsere az intermodális szállítás fejlesztése területén.

A dunaszerdahelyi Metrans vállalat termináljába október elején futott be az első, Hszian városából érkező tehervonat.

A szlovákiai célállomás elérése előtt át kell pakolni a konténereket a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra. Az átrakodásra a kisdobrai kombinált szállítási terminálon kerül sor, amely az egész tranzitútvonal egyik legfontosabb pontja. A szlovák vasúti teherfuvarozó céghez (ZSSK CARGO) tartozó, két portáldaruval felszerelt terminál átrakodási kapacitása évi 200 ezer konténer. Az árukat cseh, magyar, osztrák és szlovákiai ügyfelek címére szállítják ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.