2018. november 30., 16:19

A belügyminisztérium nyomozója elutasította a vietnami férfi elrablása ügyében tett feljelentést

A Belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának nyomozója október 12-én kiadott egy határozatot, amellyel elutasította a vietnami vállalkozó elrablásának ügyében tett büntetőfeljelentést. Az emberrabláshoz állítólag egy szlovák kormánygépet is felhasználtak. A nyomozó szerint nem indokolt büntetőeljárást vagy másféle eljárást indítani.

szlovák kormánygép
Fotó: TASR

A döntést a felügyelő ügyész is jóváhagyta, aki elutasította a feljelentő panaszát. Erről a Belügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatott pénteken.

A nyomozó a feljelentőn kívül 23 személyt hallgatott ki, valamint 15 intézménytől – köztük a főrévi és a M. R. Štefánik reptér határvédelmi részlegétől, a Szlovák Titkosszolgálattól és a katonai hírszerzéstől – kért jelentést.

A felügyeleti hivatal a nyilvánosság kiemelkedő érdeklődésére való tekintettel, valamint a nyomozó engedélyével hozta nyilvánosságra a jelentést,

amelyben többek között az áll, hogy a büntetőeljárás megkezdése csak abban az esetben lehetséges, ha legalább halvány gyanú merül fel azzal kapcsolatban, hogy a feljelentésben foglaltak igazak, és valóban bűncselekmény történt. „A büntetőeljárásnak megbízható bizonyítékokon kell alapulnia, amelyek nem lehetnek feltevések vagy személyes meggyőződés eredményei" – hangsúlyozta a nyomozó.

A nyomozó meggyőződése szerint minden szükséges lépést megtettek annak érdekében, hogy feltárják a feljelentésben foglaltak részleteit,

de a nyomozás semmilyen módon nem támasztotta alá, hogy akár a rendőrség, akár valamelyik hivatalos személy bűncselekményt követett volna el. „A nyomozás során a feljelentő több állítása is megcáfolásra került" – állapítja meg a nyomozó.

A nyomozó szerint senki nem erősítette meg azt a verziót, amely szerint Robert Kaliňák akkori belügyminiszter idegesen telefonált és valamilyen útlevélről beszélt volna a Bôrik hotel előtt. „A rendőrség kihallgatott tagjai közül senki nem erősítette meg, hogy Kaliňák idegesen kiabált és valamilyen útlevélről beszélt volna, éppen ellenkezőleg, azok, akik aznap látták, semmi különöset nem vettek rajta észre, Kaliňák jókedvű volt, senkinek nem osztogatott parancsokat" – áll az indoklásban. Arról, hogy Kaliňák az adott időpontban nem telefonált senkivel, a híváslista is árulkodik.

A nyomozó szerint azt sem támasztotta alá egyik tanúvallomás sem, hogy a rendőrségi karaván vezetőjét a vietnamiak arra kérték volna, hogy helyezzen el egy plusz prágai furgont a karavánban. Egy másik furgont ugyan a karavánhoz állítottak, de azt a további érkező tagok miatt tették. Az sem bizonyosodott be, hogy a belügyminisztérium protokoll osztályának a vezetője arra utasította volna az őröket, hogy az elrabolt férfit a karavánhoz tereljék, mondván, hogy ez államérdek és Kaliňák is tud róla.

A kihallgatott rendőrök elmondták, hogy nem látták a sértettet erőszakkal elvonszolni. Elmondásuk szerint a férfit két másik férfi társaságában látták, de nem volt megkötözve, és nem is ellenkezett, nyugodtan lépkedett.

A nyomozó szerint részben bebizonyosodott, hogy az útlevélosztály munkatársa valami gyanúsat észlelt, amikor az egyik személyről az ellenőrzés során kiderült, hogy nincs vízuma. A számonkérésre azt felelték, hogy az illetőnek van diplomata útlevele, de elvesztette.

A nyomozás nem támasztotta alá azt sem, hogy a kormánygép fedélzetén ott lett volna Kaliňák testőre, ahogy azt sem, hogy a repülő kapitánya arra utasította volna a légiutas-kísérőket, hogy vegyék el az utasok telefonját.

Soňa Juríčková, a pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze, aki elutasította a feljelentőnek a nyomozó döntése ellen tett panaszát, az indoklásban elmondta, hogy a nyomozó tevékenysége semmilyen szempontból nem tekinthető hatalommal való visszaélésnek, a nyomozás akadályozásának vagy más, a Büntető Törvénykönyvben foglalt bűncselekménynek. „Nem lehet tehát megállapítani, hogy a kormány tagja, a minisztérium alkalmazottai vagy a rendőrség tagjai visszaéltek volna a hatalmukkal, és ez által törvénytelenül jártak volna el, aminek következtében a maguk hasznára, de más kárára cselekedtek volna" – írta az ügyész.

Az ügyész elmondása szerint egyik kihallgatott személy sem erősítette meg a feljelentő vallomását.

„Ez tehát azt jelenti, hogy senki nem erősítette meg, hogy a kormány valamely tagja vagy a jelen lévő rendőrség munkatársai biztosították volna a vietnami férfi szlovák kormánygéppel való szállítását, ahogyan azt sem, hogy bárki erőszakkal helyezte volna el a vietnami férfit a karaván részeként menetelő járműbe, amely a Bôrik hoteltől a pozsonyi reptérig szállította a vietnami küldöttség tagjait. Az sem került megerősítésre, hogy a vietnami férfit bárki az említett felek közül telefonon keresztül adott utasításokra a kormánygépbe irányította volna" – állítja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.