cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. január 28., 12:57

100 év 100 percben: ismeretterjesztő sorozatot indít a Fórum Kisebbségkutató Intézet

Új sorozatot indít a Fórum Kisebbségkutató Intézet 100 év 100 percben címmel. Az ismeretterjesztő videók történészek segítségével veszik sorba az elmúlt 100 év legfontosabb eseményeit.

Honvágy - kitelepített magyarok

A következő kilenc napban reggelente nyolc órakor jelennek majd meg az új részek. A sorozat összesen húsz részből fog állni, ebből az első tíz készült el 2018-ban.

Az új részek és az egész sorozat az alábbi lejátszási listán lesz elérhető: 

A sorozatot Simon Attila nyitja a Csehszlovákia 1918-asmegalakulásáról szóló előadásával: 

 

A videó bevezetőjében a történész ismerteti, Felvidék magyar lakossága sokáig abban a hitben élt, hogy továbbra is Magyarország állampolgárai lesznek, és ebben az államban képzelték el jövőjüket.

„Ebben erősítette meg őket az a tény is, hogy 1918. december 6-án aláírásra került egy egyezmény, amely etnikai alapon húzott demarkációs vonalat Magyarország és Csehszlovákia között. Ez alapján a mai Dél-Szlovákia teljes térsége Magyarországon maradt volna. 1918 karácsonya előtt azonban átadták a magyar kormányzatnak azt a jegyzéket, amely már stratégiai alapon húzott demarkációs vonalat a két ország között: a Duna folyó, az Ipoly folyó és Rimaszombattól az Ung folyóig húzódó vonal mentén” – mondta el Simon Attila.

Cél megismertetni és népszerűsíteni történelmünket

„A sorozatot a fiatalok médiafogyasztási szokásait figyelembe véve készítettük el, ezért választottuk a rövidebb 5-6 perces formátumot, a modern kinézetet és az interaktív előadási formát, tehát, hogy ne csak halljuk, hanem lássuk is azt, amiről az előadó beszél. Komoly kihívást jelentett pár percbe belefoglalni azokat a témákat, amelyekről könyvek, könyvsorozatok jelentek meg, de úgy érezzük, hogy sikerült megfogalmaznunk a lényeget” – mondta el lapunknak Laczkó Sándor.

Az ismeretterjesztő sorozat rendezője kifejtette, hogy a sorozattal kapcsolatos munkálatok nagyon speciális eszközöket igényeltek: magas felbontású kamerákkal dolgoztak egy zöld falas stúdióban, majd grafikusok és animátorok segítségével rakták össze az egyes részeket. 2018-ban tíz részt forgattak le, 2019-ben pedig további tíz rész leforgatása van tervben. Az elkészült anyagot minden magyar tanítási alap- és középiskola is megkapja DVD lemezen, hogy oktatási segédanyagként is használhassák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.