lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. március 10., 19:11

Zelenszkij nem beszélhet az Oscar-gálán, de hogy miért, az sokkoló

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újfent érdeklődik az Oscar-gálán való felszólalási lehetőség iránt. Az eseményre vasárnap kerül sor Hollywoodban. Hírügynökségi információk szerint azonban másodszor is elutasították, hogy felszólaljon.

Oscar-díj
Fotó: TASR / AP

Zelenszkij rendszeresen megpróbál olyan eseményekre eljutni, amelyeknek semmi közük a politikához. Néhány hónapja például a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjén szeretett volna felszólalni, de ott sem járt sikerrel a kérése, írja az ereport.sk portál.

Az elmúlt egy évben azonban sikerült benyomnia a beszédét a Grammy zenei díjátadón vagy a filmes és televíziós Golden Globe-díjak átadásán, sőt a cannes-i és a berlini filmfesztiválokon is teret kapott.

Azokat a szervezeteket, amelyek nem teszik lehetővé az ukrán elnök felszólalását, gyakran nyilvánosan kritizálják a politikába és a háborúba való be nem avatkozásuk miatt.

El kell mondani azonban azt is, hogy nagyon különös, sőt rasszista oka volt annak, hogy az Oscar-díjak átadásának producere, Will Packer egy évvel ezelőtt nem engedte Zelenszkijt felszólalni.

Packer számára ugyanis nem annyira az jelentette gondot, hogy Zelenszkij felszólalása egyoldalú véleménynyilvánítást jelenthet a háborúról, hanem az, hogy Zelenszkij és az ukránok fehér bőrűek.

Szerinte ugyanis az eltérő bőrszínű emberek korábbi tragédiái nem kaptak annyi megértést, mint az ukránok.

A tavalyi díjátadó ceremónián Zelenszkij fellépése helyett egy perces néma csendet tartottak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.