Volkswagen ID.5: Újabb elektromos terepkupé

2021. november 29., 08:40

A VW konszernnél újkori gyakorlattá vált az elektromos autók és azok kupés változatainak külön bemutatása. Jól példázta ezt Audi E-tron és a Q4 E-tron, és az is biztosra vehető, hogy a Škoda Enyaq iV-ből is lesz hasonló kivitel, szintén önálló prezentációval. Ezt viszont megelőzte a Volkswagen ID.4 kupé verziójának bemutatása, Az újdonság az ID.5 nevet kapta.

Volkswagen ID5
Volkswagen
Volkswagen ID5
Volkswagen
Volkswagen ID5
Volkswagen
Volkswagen ID5
Volkswagen

Az új elektromos kupé Pro nevű alapmodellje 174 lóerős villanymotorral érkezik, amely a hátsó kerekeket hajtja, és 10,4 másodperc alatt gyorsítja nulláról százra a verdát. A Pro Performance változat szintén hátul hajtó erőforrása 204 lóerős, és 8,4 másodpercre rövidíti le a százas sprintet. A GTX verzióban mindehhez egy 109 lóerős elülső villanymotor társul, ami egyrészt összkerékhajtásúvá teszi az autót, másrész 299 lóerőre növeli a teljesítményt, ami már 6,3 másodperces százas gyorsuláshoz elegendő

Az összes változat 77 kWh-s akkumulátorral érkezik: ez elvben 480-520 km-es hatótávolságot tesz lehetővé. A töltőrendszerek is azonosak: az egyenáramú töltés csúcsteljesítménye 135 kW, a váltóáramú wallboxé 11 kW. Gyorstöltéssel a gyártó adatai szerint 30 perc alatt 320 km hatótávolság tölthető bele az akkumulátorba.

A két hátsókerék-hajtású változat csúcssebességét 160, a sportos GTX-ét 180 km/h-ban adja meg a gyártó. Külön említést érdemel az autó új fedélzeti szoftvere, amely már távolról is frissíthető, fejlett hangvezérlést kínál, memóriás automata parkolási funkciója pedig képes megjegyezni az út utolsó néhány tucat méterét, és a vezető közreműködése nélkül beparkolni a megszokott helyre.

Az ID.5 európai forgalmazása jövő tavasszal indul, de rendeléseket már az idei év végén elfogadnak. Ami az árakat illeti, az ID.4-hez képest 1500-2500 euróval nagyobb összegekre kell számítani.