2023. március 11., 13:29

Vége a lapátok támasztásának! Áprilistól változások jönnek a közmunka terén

Április 1-jén életbe lép egy lényeges, közmunkát érintő törvénymódosítás. Ezzel az a célja a szociális, munka- és családügyi minisztériumnak, hogy növelje a közmunkára fordított anyagiak kihasználásának hatékonyságát. Arra is szeretnék motiválni a munkanélkülieket, hogy állást találjanak maguknak.

közmunka - lapátolás
Fotó: pixabay.com

Milan Krajniak tárcavezető szerint az faramuci helyzet állt elő, hogy olyan embereket támogatunk az aktivációs járulékkal, akiknek nincs munkájuk. Ez első ránézésre jó intézkedésnek tűnik, mert hat hónapig támogatja a munkanélkülieket abban, hogy ne veszítsék el a munkavégzési szokásaikat. Ám két évtized után már világos, hogy ez a módszer nem hoz semmilyen eredményt. Nagyjából 18 ezer ember „pendlizik” az állami intézkedések között és évekig nem találtak munkát.

A közmunkát érintő legfontosabb változás, hogy a tevékenységet fogják díjazni, nem pedig a tétlenséget. Véget ér az az időszak, amikor a lapátokat lehetett támasztani, mondta Krajniak.

Az anyagi szükséghelyzetről szóló 417/2013-as számú törvény módosításának kulcsfontosságú része, hogy megszűnik az egyik módja annak, ahogy az állam eddig kifizette a közmunkások járadékát. Ezt azok az emberek kaphatják, akik anyagi szükséghelyzetük miatt járadékot szednek és akik kisebb községi munkálatokat végeznek, vagy önkénteskednek, legalább havi 64 órában.

A munkaügyi miniszter szerint a jelenleg érvényes törvénykezés, az, hogy az aktivációs járadékot két törvény szabályozza, ördögi „paragrafusi” kört alakít ki, aminek negatív hatása van a munkanélküliekre és az állami költségvetésre is. A munkanélküliek így hosszú évekig stabil munkahely nélkül maradnak.

Azért változtattak a törvényen, hogy azzal ösztönözzék a munkavállalást.

A tárcának megvannak a konkrét elképzelései arról, milyen módon helyettesíti az aktivációs járadék eddigi kifizetési módját.

Munkavégzési szokások megtartása

Az első alternatíva szerint már április elsejétől elindul a munkavégzési szokások megtartására irányuló projekt. Azok, akik anyagi szükséghelyzetben vannak és ezért járadékot kapnak legfeljebb hat naptári hónapban közmunkát – kisebb községi szolgáltatások – végezhetnek településük vagy a megye számára, maximálisan heti 20 órában. Ezért, az anyagi szükséghelyzet miatt kapott járadék mellé, havi 75,70 aktivációs járadékot kapnak.

Ha a munkanélküli személy nem akar az államtól anyagi támogatást, kihasználhatja a munkapiac adta lehetőségeket. Van miből válogatni, több mint 90 ezer szabad munkahely vár betöltésre. Ebből 9 ezer az olyan, ahová szakképzetlen vagy alacsonyan képzett munkaerőt várnak.

Habár az infláció és az energiaválság próbára teszi a gazdaságot, állandóan új munkahelyek jönnek létre, ami egyre több ember számára teszi lehetővé, hogy állást találjon.

Hátrányos helyzetű álláskeresők aktivizálása

Közmunkák végzésére a városok és falvak már most is kihasználhatják azt a projektet, ami a hátrányos helyzetű álláskeresők aktivizálását szolgálja, akik közé a hosszú távon munkanélküliek is tartoznak. Ez már nagyobb képzettséget igénylő munkavégzést jelent, például az iskolai és egészségügyi intézményekben, a szociális otthonokban vagy az adminisztratív munkákban való segítséget.

A munkanélküli ilyen esetben 3-5 hónapig a 2023-as létminimum összegét kapja, ami jelenleg havi 234,42  euró.

Ezen intézkedések által Krajniak szerint a jelenlegivel összehasonlítva javulnak a közmunkavégzés feltételei, a munkanélkülieknek motiváltabbak lesznek és nagyobb lesz az esélyük arra is, hogy el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.