2022. augusztus 3., 11:26

Új táplálkozási trend: sorrendi étkezés

Nem mindegy mit, milyen sorrendben eszünk?

étkezés
Fotó: Pixabay

Ha először salátát eszünk, majd fehérjéket, végül pedig keményítőtartalmú szénhidrátokkal fejezzük be az étkezést, akkor Jessie Inchauspé biokémikus és a Glükózforradalom című könyv szerzője szerint a vércukorszintünk kevésbé ugrik ki.

Vércukorszint csúcsát sok minden befolyásolhatja
A vércukorszint csúcsa körülbelül 30-60 perccel a szénhidrát elfogyasztása után jelentkezik a véráramban. Sok dolog határozza meg, hogy milyen magas és meddig tart. Ezek közé tartozik, hogy mit ettünk a szénhidráttal együtt vagy azt megelőzően, mennyi rost van a szénhidrátban, és hogy a szervezetünk mennyire képes inzulint kiválasztani, felhasználni.

Bizonyos betegségekkel küzdők számára hihetetlenül fontos minden olyan praktika, amellyel a vércukorszintjük görbéjét el tudják laposítani. Ezek közé a betegségek közé tartozik:

  • cukorbetegség
  • reaktív hipoglikémia (a visszatérő cukorösszeomlás egy bizonyos fajtája)
  • posztprandiális hipotenzió (alacsony vérnyomás evés után)
A magasan és hosszan tartó glükózcsúcsok tartós és káros hatással lehetnek számos hormonra és fehérjére, sőt gyulladást is kiválthatnak. A gyulladás pedig számos betegséget, többek között a cukorbetegséget és szívbetegséget is okozhat.
Lassítja a saláta a gyomor kiürülését

A tudósok már régóta tudják, hogy a magas rosttartalmú ételek, például a saláták, lassítják a gyomor kiürülését. Vagyis a magas rosttartalmú élelmiszerek lassítják a glükóz és más tápanyagok eljuttatását a vékonybélbe, hogy azok utána felszívódjanak a vérbe.

A fehérjék és a zsírok szintén lassítják a gyomorürülést. A fehérjék további előnye, hogy serkentik a glükagonszerű 1-peptid (vagy GLP1) nevű hormont, ami szintén lassítja a gyomor kiürülését. Ez a hormon a hasnyálmirigyre is hat, így segíti az inzulin kiválasztását is.
Sorrendi étkezés: tényleg befolyásolhatja a vércukorszint csúcsát?

Korábban több tudományos kutatás vizsgálta, hogy az ételek meghatározott sorrendben történő fogyasztása változtathat-e a vércukorszint csúcsán. Az eddigi tudományos megállapítások szerint a szénhidrátok előtti fehérjefogyasztás segít csökkenteni a glükózcsúcsokat, addig a többi élelmiszercsoport külön-külön és egymás után történő fogyasztására vonatkozó bizonyítékok már nem ilyen erősek.

Egy kis tanulmány öt különböző étkezési sorrendet vizsgált 16 cukorbetegségben nem szenvedő emberen. A résztvevőknek 15 percen belül kellett elfogyasztaniuk az ételt. Nem volt általános különbség a glükózszint-emelkedésben azon csoportok között, amelyek a hús és a rizs előtt ették meg a zöldségeket, és akik másféle sorrendben fogyasztották el az ételeket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.