2021. április 19., 20:20

Új módszert fejlesztettek ki az izraeli kutatók a bőrrák azonnali diagnosztizálására

A bőrrák azonnali, automatikus és fájdalommentes diagnosztizálására optikai módszert fejlesztettek ki izraeli kutatók - közölte a Tel Aviv-i Egyetem (TAU).

Ez a nem invazív módszer más, mint a rutinszerűen használt, hosszabb időt és műtétet igénylő módszer - olvasható az intézmény által a Medical Physics című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányban.

Az új fejlesztéstől azt várják, hogy forradalmasítja a bőrrák, és talán a rák más fajtái diagnosztizálásának területét és ezzel életeket menthet meg.

Az új technológia, amely speciális optikai szálakon alapul,

képes különbséget tenni a bőrön kialakult jóindulatú és rosszindulatú elváltozás között és még a bőrrák egyes változatait is meg tudja különböztetni, például az életveszélyes melanomát és a szintén rosszindulatú, de kevésbé veszélyes elváltozásokat.

Már mintegy 100 kórházi páciensnél sikeresen alkalmazták a módszert a TAU közlése szerint.

A láthatóval ellentétben az infravörös tartományban a különböző anyagoknak különböző színük van az adott anyag kémiai összetevőitől függően. Ez alapján rájöttünk arra, hogy az ilyen színek azonosítására képes műszerekkel megkülönböztethető az egészséges bőr, a jóindulatú elváltozás és a rosszindulatú elváltozás, mert mindegyiknek más a színe, így azonosítható a melanoma is

- fejtették ki tanulmányukban a szakemberek.

A tudósok ezeknek a színeknek az azonosítására képes innovatív rendszert fejlesztettek ki. Az optikai szálakkal képesek azonnal azonosítani a vizsgált elváltozás színét.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.