2022. július 23., 10:59

Ügyeljünk a szúnyogokra! Terjed a nyugat-nílusi láz

Aki a nyugat-nílusi lázzal sújtott országokban járt, hazatérése után 28 napig fokozottan figyelje az állapotát, javasolja a Szlovák Népegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

szúnyog
Fotó: pixabay.com

„Ha valakinél megjelenik a klinikai tünetek egy része, az vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával, és tájékoztassa az utazási előzményekről” – magyarázta Marek Eliáš, a Népegészségügyi Hivatal munkatársa.

A klinikai tünetek közé tartozik a hirtelen hőmérséklet-emelkedés, fejfájás, torokfájás, mozgásszervi fájdalom, fokozott fáradtság, étvágytalanság és bőrkiütések jelenléte.

Az ÚVZ szerint a betegségmegelőzés középpontjában a szúnyogcsípés elleni egyéni védekezés áll. Szezonban javasolt a szúnyogriasztó használata, megfelelő hosszú ujjú ruházat, nadrág, zokni viselése. „Az ablakokon és ajtókon hálók használatát javasoljuk” – tette hozzá Eliáš.

A nyugat-nílusi láz eseteit idén eddig Görögországban és Olaszországban regisztrálták, ahol egy eset fordult elő. Pénteken (július 22-én) egy esetet Szlovákiában is megerősítettek.

A nyugat-nílusi láz a Flaviviridae családba tartozó vírus által okozott akut lázas megbetegedés. Leggyakrabban szúnyogok terjesztik, szervátültetés során, vérátömlesztés után vagy transzplacentálisan is kimutatták a fertőzést. Az ÚVZ szerint az emberről emberre terjedés nem reális.

A betegség elsősorban az észak-afrikai tengerparti területeken, Kelet- és Dél-Afrikában, Dél-Európában, a Közel-Keleten, valamint Indiában terjedt el. "A 2021-es szezonban 139 emberi fertőzéses esetet, köztük tíz halálesetet jelentettek az uniós országok" - magyarázta Eliáš. Az eseteket Görögország (57), Olaszország (55), Magyarország (7), Románia (7), Spanyolország (6), Németország (4) és Ausztria (3) jelentette.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.