2022. július 22., 15:01

Már nálunk is megjelent a nyugat-nílusi láz

Nem elég, hogy terjed a Covid, legújabban arról tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal, hogy felütötte fejét a nyugat-nílusi láz is. Egy Pozsony megyében élő hatvanas férfinál diagnosztizálták ezt a betegséget.

szúnyog
Fotó: pixabay.com

Ezt a vírust a Culex szúnyogok terjesztik, vagyis a betegséget szúnyogcsípéssel lehet elkapni.

A hivatal információi szerint azt nem lehet tudni, hogy az érintett személyt hol csípte meg a szúnyog, mivel Pozsony és Rajka között ingázott.

A nyugat-nílusi láz egy akut lázas megbetegedés, amit a Flaviviridae családba tartozó vírus okoz. Először Ugandában diagnosztizálták, még 1937-ben. Leginkább szúnyogok terjesztik, de szervátültetés és vérátömlesztés után is kialakult már fertőzés. Emberről emberre nem terjed.

Lappangási ideje általában 2-15 nap, leggyakrabban 2-6 nap. Klinikai tünetei közé tartozik a hirtelen fellépő láz, a fej- és torokfájás, a végtagfájdalom, a fokozott fáradtság, az étvágytalanság és a bőrkiütés. A betegség többnyire enyhe lefolyású, olyan, mint az influenza. Az esetek 80 százalékában tünetmentesen zajlik le.

Jelenleg semmilyen speciális gyógyszer és vakcina sincs erre a betegségre. Védekezni ellene leginkább szúnyogriasztó szerrel lehet, vagyis el kell kerülni a szúnyogcsípést.

Európában évente több nyugat-nílusi lázas esetet tartanak nyilván. A nyári szezonban főleg Olaszországban és Görögországban lehet tartani a fertőződéstől. Mindkét államban idén nyáron már regisztrálták a betegséget.

A mostani már a második eset Szlovákiában, ugyanis 2019 szeptemberében vették nyilvántartásba az elsőt.

A Közegészségügyi Hivatal szerint pánikra nincs ok, de érdemes szúnyogriasztó szereket használni és az ablakokra szúnyoghálót szerelni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.