2023. augusztus 1., 16:38

Túl korán fogyasztanak tehéntejet a csecsemők?

Szlovákiában a csecsemők 19 százaléka túl korán fogyaszt tehéntejet. Ez különösen a Kassai-, az Eperjesi és a Nagyszombati megyében jelent problémát - derült ki a First 1000 Days Initiative és a Szlovák Gyermekgyógyászati ​​Társasággal együttműködésben végzett felméréséből.

A szoptatás szerepe az allergiák megelőzésében
Fotó: pixabay

"A feldolgozatlan tehéntej határozottan nem tartozik a csecsemők táplálékába. A tehéntej nagy mennyiségű fehérjét és néhány ásványi anyagot (például nátriumot) tartalmaz, amelyek növelik a gyermek szervezetének terhelését, ugyanakkor nem elegendő vasat, jódot és D-vitamint , amelyek többek között a kalcium megfelelő felszívódásához szükségesek” – mondta Milan Kuchta, a Szlovák Gyermekgyógyász Társaság elnöke.

Rámutatott, hogy a csecsemők ideális táplálási formája a szoptatás.

"A negyedik hónap végétől a gyermeknek az úgynevezett immunológiai ablakon belül kis mennyiségben kell találkoznia a leggyakoribb allergénekkel, hogy edzeni tudják az immunrendszerét" - mondta.

Szerinte a hatodik hónap letelte után a gyermek étrendjébe olyan kiegészítő táplálékokat kell beiktatni, amelyek fedezik táplálkozási és fejlődési szükségleteit.

"Ha a szoptatás nem lehetséges, akkor szükséges a csecsemőtej bevitele, amely a módosítatlan tehéntejjel ellentétben a napi vas több mint 70 százalékát, a D-vitamin napi adag legfeljebb 100 százalékát tartalmazza" - tette hozzá.

A felmérést a Nielsen IQ végezte 106 szlovákiai gyermek- és serdülőorvosból álló mintán június végén és július elején.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.