2022. június 3., 20:07

Trianon és Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata a Zempléni Fiatalok Határok Nélküli Együttműködéséért Egyesülettel karöltve június 3-án megemlékezést tartott  az országhatár közvetlen közelében felállított Trianon-emlékmű előtt. A Nemzeti Összetartozás Napja jegyében a rendhagyó történelem óra szónoka dr. Ringer István múzeumigazgató volt.

sújhely
A megemlékezés szereplői
Fotó: Zsebik Ildikó

Emlékbeszédét két gondolat köré építette: Trianon nem jelenti a lezárt múltat számunkra, illetve Mit tudunk tanulni a 102. éve történt eseményből. A történelem e tragikus eseményének Sátoraljaújhely az egyik nagy vesztese volt, hiszen sorsa kicsiben az ország sorsát is jelképezte: vármegyéjének 2/3-át elcsatolták, 12 járásából 7 Csehszlovákiához került, a Bodrogközi- és a Sátoraljaújhelyi járások pedig csonkán maradtak. A megye székhelyét, Sátoraljaújhelyt kettévágta az országhatár.

A várost sokan halálra ítélt településnek tartották, igaz, a  város azóta többször bizonyította: képes talpra állni, még ha növekedni az elmúlt évszázad során nem is tudott.  

100 évvel ezelőtt a gazdasági és katonai szállítás legegyszerűbb módja a vasút volt, Csehszlovákiának azért volt fontos a Sátoraljaújhelyen áthaladó Csap-Munkács vasútvonal. Ennek megszerzésével az ún. kisantant államai körbe tudták vonatozni – a körgyűrűs vasúthálózatnak köszönhetően – Magyarországot. Ezért tüntették fel a Ronyva folyót határfolyóként, bár hajózhatósága csupán legenda.

sújhely
Fotó:  Zsebik Ildikó
A megemlékezést követően a Petőfi Sándor Református Általános Iskola diákjai léptek mikrofon elé, és elénekelték a Republic együttes Ezt a földet választottam c. dalát, illetve elhangzott Wass Albert Üzenet haza c. verse. A megemlékezés végén a felsorakozott óvodások és általános iskolások jelképesen vízre bocsátották papírhajóikat, hogy együtt újra „hajózhatóvá tegyék” a Ronyvát, amely az aszály következtében már szinte teljesen kiszáradt.

Az ünnepségen a diákokon kívül a határ mindkét oldaláról eljöttek azok a civilek és szervezetek, akik számára fontos a közös emlékezés. A Felső- Bodrogközből , Borsiból ezúttal sem hiányozhatott a Rákóczi Ferenc Polgári Társulás ill. a Csemadok helyi szervezete. Tagjai portálunknak megerősítették: amióta 2010. május 31-én az Országgyűlés ezt a napot nemzeti emléknappá nyilvánította, ők minden évben itt voltak. Meggyőződésük: aki számára igazán fontos nemzeti hovatartozása, az ezt természetesnek tartja.

sújhely
Fotó:  Zsebik Ildikó

A megemlékezések Sátoraljaújhelyen tovább folytatódtak. Délután a helyi református templomban várták az érdeklődőket. Itt a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter köszöntőjét követően a felső-bodrogközi Kisgéres polgármestere, Kassa megye képviselője, Furik Csaba mondott emlékbeszédet. Zárásképpen a magyar nemzet jövőjéért mondtak imát a történelmi egyházak képviselői.

Ugyancsak Sátoraljaújhelyen tartja központi megemlékezését a Rákóczi Szövetség is a felújított Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban. A több mint ezer Kárpát-medencei diák jelenlétében tartandó megemlékezésre június 4-én 11 órakor kerül sor. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin is.

A Kossuth Rádió június 4-én szintén Sátoraljaújhelyre kalauzolja hallgatóit délelőtt 10 és 12 óra között, valamint délután 14.30 órától 17.30-ig, hogy rendszeres szombati műsorukban, az Országjáróban ezúttal a város történelmi, kulturális és szellemi örökségét „láttassa „ hallgatóságával. Ellátogatnak még a várostól csupán egy kőhajításra fekvő Borsiba is, II. Rákóczi Ferenc szülőfalujába, hogy annak értékeit is bemutassák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.