2020. február 15., 12:13

Tisztaság fél egészség. Mit kell otthon lecserélni betegség után?

Az alattomos kórokozók, csalafinta mikróbák akár 72 órán keresztül is képesek életben maradni a gazdaszervezeten kívül. Ezért, ha betegek voltunk, vagy valamelyik családtagunk esett ágynak pár napra, mondjuk, éppen az influenza döntötte le, fokozottan figyeljünk a tisztaságra.

beteg-gyerek2.jpg
Fotó: pinterest

Néhány dolgot egyszerűen le kell cserélni otthon, nehogy elkerüljük az esetleges visszafertőződést.

A fogkefét amúgy is ajánlott rendszeresen, három havonként újra cserélni, de egy légúti fertőzés után még akkor is dobjuk ki, ha még csak pár napja használtuk.

A baktériumokból fertőző betegség esetén jóval több van a szájüregben és ezek megbújnak a fogkefe sörtéi között is. Ha hirtelenjében nincs kéznél új fogkefe, legalább alaposan fertőtlenítsük a régit.

Az ágynemű is megviselődött a több napos fekvésben és izzadásban. Logikus, hogy ajánlott az áthúzása.

A használtat pedig mossuk ki 60 fokos hőmérsékleten. Az sem árt, ha magát a paplant és a vánkos is kimossuk, a matracot pedig szabad levegőn alaposan szellőztessük át. Ezekkel az óvintézkedésekkel nagy eséllyel kerülhetjük el, hogy családtagjaink közül valaki megbetegedjen.

Azt talán már mondanunk sem kell, hogy betegség esetén tilos a közös törölköző használata.

Sőt, azt is meg kell akadályozni, hogy a beteg családtag törölközője érintkezzen az egészségeskével. A betegség elmúltával magasabb hőfokon ajánlott a mosásuk.

Alaposabb takarítás

Egy kis fertőtlenítés sem árt betegség után, hiszen a bacilusosokat szerteszét hordtuk a lakásban.

Ne csak ott takarítsunk, ahol a papok táncolnak, hanem fokozottan figyeljünk a kilincsek és különféle fogantyúk fertőtlenítésére is. Ne feledkezzünk el a lejátszók és a tévé távirányítójáról sem, de a hűtőajtót, a telefont, a számítógép billentyűzetét se hagyjuk kis sorból.

A használt papírzsebkendővel teledobált szemetesvödör is „megérdemel” egy fertőtlenítőszeres átmosást.

Ha pedig kisgyermek van a háznál, aki beteg volt, akkor kedvenc játékait, amelyekkel kontaktusba került, szintén tisztává kell tenni. A plüssöket mossuk ki a mosógépben. A műanyag játékokat pedig mossuk le fertőtlenítőszeres oldattal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.