Tihanyi-Tóth Csaba a Barátok közt végéről: Ez az én huszonhárom évem volt

2021. július 19., 18:38
Horváth Szomolai Andrea

Véget ért egy kultikus korszak a magyar televíziózás történetében. Július 17-én huszonhárom év elteltével utoljára csendült fel a jól ismert sláger, nem hívja többé a képernyő elé a nézőket a dallam: Új élet vár, felejts el mindent! Mindent, ami fáj! Jövőd fényesebb, jól tudod. Régóta rájöttél, boldog élet rád, csak barátok közt vár. Portálunknak a Barátok közt záróakkordjairól, színészi szerepekről a sorozatban végig jelen levő, Novák Laci karakterét alakító Tihanyi Tóth Csaba adott exkluzív interjút.

Tihanyi Tóth Csaba
Fotó: RTL Klub
Bognár Rita és Tihanyi Tóth Csaba

Huszonhárom év után véget ért az RTL klub sorozata, a Barátok közt. A családi sorozatot 1997-ben indította útjára a csatorna, sok néző a sorozat szereplőivel egyszerre cseperedett felnőtté, vagy vált idősödő, érett korú emberré. Tény, hogy a Barátok közt melódiája hosszú éveken keresztül egy-egy munkanap végét jelentette, valószínű a nézők úgy várták a képernyő elé a jól ismert karaktereket, mint a nyolcvanas években a Szomszédok telenovella szereplőit. A Barátok közt egy konzervatív értékrendet bemutató, mindenkit érintő családi, közösségi témákat, problémákat feldolgozó sorozat volt, a kor igényeinek megfelelően váltakozó karakterekkel, sztorikkal. Stabil pont az ember életében, mert bár lehet, hogy néha-néha pár hétre, hónapra, vagy akár fél évre megszakította a néző a sorozat követését, a Mátyás király térre, Barátok közé mindig vissza lehetett térni.

Az elmúlt húsz évben rengeteg magyar közéleti szereplő, sorozatszínész, művész, statiszta megfordult a Barátok közt kamerái előtt. A végére a kezdetekkor is jelen levő szereplők közül már csak hárman maradtak: Varga Izabella (Balogh Nóra), Várkonyi András (Kertész Vilmos, Vili bácsi) és Tihanyi Tóth Csaba (Novák Laci). Huszonhárom év után az elválás számukra lehetett a legnehezebb.

Portálunknak egy, a felvidéki Éberhárdon adott koncert után Tihanyi Tóth Csaba, a Novák Lászlót, a kissé ügyefogyott, néha szélhámos, de kedves és végtelenül szerethető nőcsábászt alakító színész adott exkluzív interjút. Novák Laci karaktere a sorozatból  Las Vegasba távozott, hogy meglátogassa Nótás Terit, aki elrabolta a szívét. Nótás Terit a sorozatban Tihanyi Tóth Csaba igazi felesége, Bognár Rita alakította, így a színész mosolyogva mondja, a sorozatból igazi párjához érkezik haza.

Éberhárdi Nyár
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Bognár Rita, Tihanyi Tóth Csaba

Hogyan lehetne összegezni huszonhárom évet Barátok közt?

Az utolsó részben egy nagyon szép jelenetsorozattal zárult a történetem, nagy boldogság volt, hogy megkaphattam az egyik főszerepet ebben a műsorban, és még most is az. Ez a 23 év az enyém volt. Nagyon sokan sajnálják, hogy vége lett, nézők százezrei keresnek minket, olyanok is, akik már tíz éve nem nézték a sorozatot. Azt mondják, jó volt egy stabil pont a műsoridőben.

Kifáradt már a sorozat így két évtized után?

Több válasz van arra, miért lett vége, és mindegyik igaz. A nézők érdeklődése a vígjáték, a poénkodás felé fordult, jelenleg ilyen az élethelyzet, ezt hozta magával a kor, amelyben élünk. Igény az, hogy minden magyar sorozat vicces legyen, minden karakter „idióta” legyen. 

A Barátok közt azonban szerette volna vállalni azt, hogy a karakterek, a történetek megmaradnak mindennaposnak, életszerűnek, drámainak, de legyenek  víg pillanatok is. Ezen nem akartunk változtatni. Másik ok pedig az, hogy az utóbbi időben váltogatott műsoridőben ment az adás, ez pedig a nézők számára nem volt kényelmes.

Hogyan tovább? Eltelt egy fél emberöltő.

Már megkeresett két nagy televízió, két felkérésem is volt, de egyiket sem vállaltam. Úgy éreztem, ez nem hozzám való. Bízom benne, hogy megtalál valamilyen testreszabott műsor, hogy továbbra is tudjak képernyőn szerepelni. Jelenleg kielégít a  pihenés, és az is, hogy nem kell minden másnap, vagy minden nap kamera előtt lennem, hanem vidáman járhatjuk széles-e vidéket a Szenes mű-Show-val, feleségem, Bognár Rita társaságában.

A Barátok közt barátainak kapcsolatai megmaradnak?

Természetesen. Tartjuk a kapcsolatot, és jók a viszonyok.

Mennyire vonzza a Barátok köztből ismert Lacinak az alakja a közönséget a táncdal és az operett színpadához?

A közönség szereti, ha élőben láthatja „Lacit”, ahogy énekel, beszél, jópofáskodik, ezzel örömet tudok szerezni. Boldog vagyok, hogy ez az operettnél és a táncdalnál is így van, hiszen ez a két műfaj alapvetően az idősebb közönség kedvence. De Laci kedvéért a fiatalok is be-beülnek az előadásokra, és ez jó, mert akkor megszeretik az ízig-vérig magyar műfajokat, dalokat, nótákat. Remélem, így továbbviszik a magyar táncdal szeretetét.

Kövesse facebook oldalunkat is!