2021. január 27., 12:15

Templomok a Felvidéken: Lucska

Lucska eredetileg a tornai váruradalomhoz tartozott, ezt egy 1409-es oklevél is bizonyítja. A ma már csak romokban látható temploma a 13. század második felében épült átmeneti stílusban, ugyanis késő román és kora gót jegyek egyaránt megfigyelhetők rajta. Giszkra huszitái idejében a templomot kőfallal vették körül, s egy megfigyelőtornyot is építettek hozzá. A kőfal maradványai ma is láthatók, az őrtornyot pedig később harangtoronyként használták.

Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

Az eredeti templom szentélye egyeneszáródású volt, rakott boltozattal, hajója téglalap alakú. A hajóhoz a nyugati oldalon egy előrészt építettek, ezért maradt meg a kőből készült késő gót portálé. A hajót a szentélytől félköríves diadalív választja el, ez ma is látható. A szentély keleti falán rézsűs román ablak van, ugyanitt ma is kirajzolódik egy, ma már nyomaiban sem fellelhető apszisba vezető félkörív.

A szentélyben a szentségház maradványa, valamint a szent olaj tartására alkalmas fali fülke ma is látható. A szentélyhez az északi oldalról hozzáépített sekrestye alapjai ma is megvannak.

A templom az 1910-es években kiégett. A harmincas években még a tetőszerkezet nagy része is megvolt. Később a templom és a védőfal anyagát is széthordták, s csak az 1980-as években konzerválták a falakat és az épületmaradványokat.

templom lucska
Fotó:  Görföl Jenő
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.