2024. február 18., 16:21

Szerelem helyett számlaszám: randioldalakra költöztek az online csalók, legyen óvatos

Ha a szerelme rosszul ragoz, nem biztos, hogy nem figyelt a nyelvtanórán. Lehet, hogy külföldi csalók próbálnak az ön bizalmába férkőzni egy fordítóprogram segítségével.

online randi olnline ismerkedés
Illusztrációs felvétel
Fotó: cottonbro studio/Pexels

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) az utóbbi időben elszaporodó randioldalas csalásokra hívta fel a figyelmet. Ha az embert nem borítja el azonnal a szerelem lila köde, néhány egyszerű ellenőrzési eljárással meg tudja előzni, hogy az online csalók összetörjék a szívét, és kifosszák a bankszámláját.

A gyengébb próbálkozások már a profilképnél elbuknak. Ha a kép képbankból származik, az kiszúrható. Ha a kép gyanús, steril, érdemes rákeresni egy képkereső alkalmazással, lehet, hogy egy másik országban éppen mosóport árulnak ezzel az arccal.

Ha a képet úgy lopták valaki profiljáról, arra is rájöhetünk. Ha viszont az arcmást mesterséges intelligencia segítségével alkották meg, azt képkeresővel nem tudja kiszúrni.

Ha az illető közösségimédia-profilján nincs érdemi aktivitás, illetve csak stock fotók szerepelnek, az is intő jel lehet, bár lehet, hogy csak nem facebookozik, csak emiatt ne tegyék ki a szűrét... Azonban a társkeresőn szereplő névnek érdemes utána nézni más közösségimédia-profilokon, illetve a Google-ben is.

Gyanús lehet, ha az illető tört magyarsággal ír. Könnyen lehet, hogy a hiányos grammatikai ismeretek mögött nem az iskolai hiányzás húzódik meg, hanem egy fordítóprogram használata.

A csalók közül csak az amatőrök térnek rá egyből a pénzre. Azaz, ha túl hamar kerül elő az ismerkedés során az anyagi téma, az gyanús lehet.

A profi csalók előbb bizalmat, kötődést építenek ki, ezt követően állnak elő a farbával: pénzre van szükségük, és csak ön segíthet.

Az NBÚ szerint ez az a határ, amikor meg kell szakítani a kommunikációt az illetővel. Illetve érdemes lehet a rendőrséget is értesíteni. Ha azonban egy életunt rendőrt zavar meg az orra piszkálása közben, aki csak arra vár, hogy véget érjen a műszakja, nem biztos, hogy foglalkozni fog az ügyével, mivel önmagában csak pénzt kérni valakitől még nem bűncselekmény.

Az NBÚ figyelmeztet: az élet nem egy film. Ön szerint mennyire életszerű az a forgatókönyv, hogy egy gazdag vállalkozó, orvos vagy herceg talált önre egy társkeresőn, és éppen az ön segítségére szorul? – teszi fel a kérdést az ország kiberbiztonsága felett őrködő szervezet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.