cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 18., 16:16

Bankok nevében támadnak a csalók, legyen óvatos!

Bankok telefonos ügyfélszolgálata munkatársainak adják ki magukat a fifikás csalók, hogy másokat megfosszanak a pénzüktől. Egy kassai férfit 8000 euróval vágtak meg. Mutatjuk, mit ne csináljon!

csalás illusztráció
Illusztrációs felvétel
Fotó: Freepik
Aki azt gondolná, hogy a csalók nem tudnak jobbat kitalálni annál, hogy az ön gyermeke vagy unokája közlekedési balesetet okozott, melynek során egy kisgyerek sérült meg, és ha nem fizetnek egy komolyabb összeget, akkor élete hátralevő részét rács mögött fogja tölteni, az téved. A csalók találékonysága ugyanis nem ismer határokat"

– mondta Lenka Ivanová, a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A csalók újabban bankok munkatársainak adják ki magukat, arra utazva, hogy a közelgő karácsonyi ünnepek előtt egyre többen vesznek ki pénzt a bankszámlájukról.

Elképzelhető, hogy azzal hívják fel önt is a napokban, hogy tudják a biztos módszert arra, hogyan tudná megvédeni a megtakarításait.

Telefonos csalók a napokban azzal hívtak fel egy idősebb kassai férfit, hogy valaki 10 ezer eurós hitelt vett fel a nevére. A rémült nyugdíjasnak a kamu ügyfélszolgálatos azt javasolta, változtassa meg a maximálisan kivehető készpénz mennyiségét, majd a pénzt vegye ki, és készpénz befizetésére alkalmas ATM-en át tegye be egy másik számlára. A csaló azzal biztatta, hogy ezt követően e-mailben új hozzáférést kap e-mailben a számlához, persze, semmit nem kapott, ellenben szegényebb lett 8000 euróval.

A rendőrség, hogy elkerülje a hasonló eseteket, a következőket javasolja:

1. Ne kommunikáljon olyan személlyel, aki a rokonának, orvosának, rendőrnek vagy másnak adja ki magát, és pénzt kér öntől. Azonnal fejezze be a beszélgetést.

2. Soha ne mondja el senkinek telefonba, mennyi pénzt tart otthon, vagy a bankban.

3. Ne dobjon ki pénzt vagy ékszereket az ablakon. Korábban többször előfordult, hiszékeny nyugdíjasokat arról győztek meg csalók, hogy veszély fenyegeti az értékeiket, de ha kidobják az ablakon, akkor a rendőrök elviszik azt.

4. Ne adjon pénzt vagy értéktárgyakat idegennek, aki azt állítja, hogy az ön rokona küldte őt.

5. Ne vegyen ki pénzt idegen személy számára a bankszámlájáról.

6. Ne feledje, hogy a közműcégek a visszajáró felülfizetéseket átutalással küldik, nem készpénzben.

7. A kamunak látszó telefonhívások után haladéktalanul értekezzen családtagjaival, főleg azokkal, akik nevében a csaló megpróbált "eljárni".

8. Soha ne kérjen pénzt a szomszédaitól a csaló részére.

9. Soha ne tegyen pénzt idegen bankszámlákra, és ne küldjön pénzt külföldre direkt pénzküldő alkalmazások által.

10. Soha ne adjon pénzt idegeneknek. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.