2022. november 26., 16:28

Számontartottak és feledésre ítéltek (I.) - Séta Magyarország legszebb sírkertjeiben

Talán furcsának tűnik, de szeretem a temetői sétákat, a hely mély csendjét, különös hangulatát. Szeretem tudni, kiket tart még számon az emlékezet, illetve kiket ítélt feledésre. Az ún. művészparcellák a temetők legkülönlegesebb részei. Itt, a megnevezésével ellentétben nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is.

Vörösmarty Mihály sírja
Galéria
+7 kép a galériában
Vörösmarty Mihály sírja
Fotó: Zsebik Ildikó

Idén novemberben immár harmadik alkalommal látogattam el a budapesti Farkasréti temetőbe, míg a Fiumei úti, korábban Kerepesi temetőként ismert sírkertben első alkalommal tehettem  tiszteletemet. 

Sétánkat kezdjük a Kerepesi temetőben!

Az 1849-ben megnyílt, Pest szívében fekvő Kerepesi temető  a magyarság egyik legfontosabb sírkertje. Különleges síremlékeit a gesztenyesor teszi igazán hangulatossá. 

Az első országosan ismert művész, akit itt helyeztek örök nyugalomra, Vörösmarty Mihály volt 1855-ben.

Húszezer ember kísérte utolsó útjára, amely november 21-én, éppen Kisfaludy Károly halála napján, délután kettőkor történt. A temetés az önkényuralom elleni néma tüntetéssé vált. A 19. századi költő síremlékét az egyik temetői bejárat közelében, közvetlenül a kerítés tövében találjuk.

1870-ben, a mártírhalált halt miniszterelnök, az 1849-ben kivégzett gróf Batthyány Lajos újratemetését követően – Feszl Frigyes javaslatára – ezt a temetőt nemzeti sírkertté minősítették.

1876-ban már természetes volt, hogy a haza bölcsét, Deák Ferencet is ide temetik. Ezt követően a sírkert a politikai elit temetőjévé vált, és ide temetkeztek a gazdasági, tudományos és kulturális élet legnagyobbjai. 

kerepesi temető fiumei úti temető
A gyönyörű "gesztenyés" sétány.
Fotó:  Zsebik Ildikó

A magyar történelem talán legnagyszabásúbb gyászszertartására is itt került sort 1894. április 1-én. A  torinói száműzetésben elhunyt Kossuth Lajos ugyanis itt kapott végső nyughelyet. A teljesség igénye nélkül sorolva a kiválóságokat, itt pihen Blaha Lujza, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, József Attila, Csontváry Kosztka Tivadar, Ybl Miklós, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Erkel Ferenc, Antall József vagy éppen Mádl Ferenc. 

Központi helyen áll Jókai Mór síremléke. Ő azt kérte végrendeletében, hogy csupán egy egyszerű fejfát kapjon. Nos, szerény sírja köré az utókor hatalmas, kör alakú díszítményt emelt. Közvetlen közelében pihen Ady Endre. 

Budapest 1956-ban Nemzeti Panteonná nyilvánította a nemzet legnagyobbjainak sírkertjét, amelynek 2013 óta a Nemzeti Örökség Intézete a fenntartója.  

Jókai Mór síremléke.
Jókai Mór síremléke
Fotó:  Zsebik Ildikó

 

mikszath
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.