2021. január 12., 09:38

Szaglástréning

Kétségtelen, hogy ez az egyik olyan szó, aminek gyakoribb használatát a koronavírus-járvány magával hozta. Köztudott ugyanis, hogy a fertőzés egyik gyakori tünete a hirtelen jött íz- és/vagy szaglásvesztés, ami legtöbbször két hét alatt megszűnik, ám vannak esetek, mikor több hétig is elhúzódhat.

Fotó: Pixabay

Dr. Augusztinovicz Monika és Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, magyarországi allergológusok összefoglalták, mit tehetünk ellene, hogyan segíti a szaglás, úgynevezett olfaktorikus tréning a szaglás képességének visszaszerzését.

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy az ízlelés és a szaglás két külön érzék, ám összekapcsolódnak, ugyanis a megfelelő ízérzéshez szükséges a szaglórendszer működése.

Az alapvető ízek az édes, sós, keserű, savanyú valamint az ezek kombinációiból kialakuló összetett ízek érzékelése a szaglás képességétől függ.

A szaglástréninget 12 évvel ezelőtt fejlesztette ki Hummel német fül-orr-gégész és munkatársai.

A COVID-19 fertőzésre összeállított legújabb szakmai ajánlásokban is szerepel, többek között a British Rhinological Society, a Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának múlt évi augusztusi állásfoglalása is javasolja.

A COVID-19 fertőzöttek számára, akik elvesztették szaglásukat, az A és B vitamin bevitel, omega-3 zsírsav tartalmú étrend és készítmények, szteroid tartalmú orrspray mellett ez egy hatékony kiegészítő kezelés a károsodott szaglószerv működésének javítására, gyógyítására.

Az említett orvosok honlapjukon, a www.fulorrgegekozpont.hu-n tették közzé a technikát lépésről lépésre.

Hogyan működik a szaglástréning a gyakorlatban?

A pácienseknek 12 hétig, naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig 4 féle illóolajat kell orron át belélegezniük. Thomas Hummel az alábbi 4 illatot határozta meg:

virágos illat (rózsa)
gyümölcsös illat (citrom)
fűszeres illat (szegfűszeg)
gyantás illat (eukaliptusz)

Ajánlott az illóolajokat egy vattakorongra vagy valamilyen szivacsos anyagra csepegtetni és egy szélesebb szájú, zárható, sötét színű üvegbe helyezni az átitatott anyagot. Így könnyebben használható, mint a kisméretű olajos üvegcsék. Célszerű ráírni az üvegre, melyik illatanyagot tartalmazza.

A gyakorlat során az olajok szagolgatásának sorrendje tetszőlegesen választható.

Apró szippantásokat kell végezni.

Nem ajánlott túl gyorsan, túl mélyen beszippantani.

Néhányszor bele kell szippantani, de összességében 20 másodpercnél több időt nem szükséges eltölteni egy-egy illattal.

A következő illat beszippantása előtt pihenjen 1 percet, hogy távozhasson az előző illat az orrból.

Javasolt a gyakorlathoz nyugodt körülményeket teremteni, zavaró tényezőket kiiktatni, amikor teljes mértékben a gyakorlatra tud koncentrálni. Próbálja felidézni a korábbi illatélményt.

Érdemes a szaglásvesztés után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el.

A szaglástréningek előtt minden alkalommal hasznos a sós vizes orröblítés.

Hogyan segít a szaglás tréning a szaglás visszaállításában?

A szaglószerv az egyetlen érzékszervünk, amely képes a regenerációra.

Ez az alapvetően egyszerű technika segít újjáépíteni a szaglást. Azok az egyének, akik elveszítik szaglóképességüket vírus, így COVID-19 fertőzés vagy sérülés esetleg ismeretlen ok következtében, ha minél előbb elkezdik a gyakorlatot, nagymértékben javíthatják esélyeiket a szaglás helyreállítására. A rövid, intenzív szagimpulzusok minden alkalommal stimulálják a szaglás érzékelő sejtjeit és a szagló ideget, bármilyen típusú visszatérő szagérzékelés biztató jel.

Kimutatták, hogy 12 hetes szaglási tréninggel az esetek egyharmadában mérsékelhető a szagláskárosodás tartóssá válása.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!