2022. október 10., 21:11

Sokkal hidegebb volt a szeptember a szokásosnál

Szeptemberben a megszokottnál alacsonyabb volt az átlaghőmérséklet, előtte hónapokon át kivételesen meleg volt az idő. Jelentős különbség volt az augusztusi és a szeptemberi átlaghőmérséklet között, egyes területeken megközelítette a kétszámjegyű értéket - tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

osz3
Fotó: MTI/Komka Péter
Áprilisban és májusban erőteljesen felmelegedett, augusztusban és szeptemberben erősen lehűlt a levegő"

– közölték a meteorológusok.

Például áprilisban a Pozsonyi Koliba városrészben 9,4, májusban pedig 17,4 Celsius-fokos havi átlaghőmérsékletet mértek. Szeptemberben viszont 22,7-ről 14,8 Celsius-fokra csökkent ez az érték. Szilicén az áprilisi 7,1-ről májusban 15,4 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet, szeptemberre pedig drasztikusan, 21,6-ról 13,2 Celsius-fokra csökkent.

Szinte az ország teljes területén megszűnt az aszály, kivéve a Duna menti alföld  délnyugati részét, ahol mérsékelt szárazság van. Szlovákia területén normális és nagyon csapadékos időjárási viszonyok uralkodnak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.