2020. április 2., 09:04

Sajnos ezzel is számolni kell: a tartós stressz előbb-utóbb megbetegít

Ha tartós feszültségben élünk, számolnunk kell azzal, hogy idővel emiatt fizikai tüneteink lesznek. Mert a fel nem dolgozott és le nem vezetett feszültség nem múlik el magától! Megbetegítheti a testet és a lelket is.

Fotó: Pixabay

A koronavírus-járvány új helyzet elé állított minket, mindennapi életünkben egyre több a feszültség. Ha nem tudjuk levezetni a feszültséget, és csak gyűlik bennünk, előbb-utóbb nagy valószínűséggel valamilyen testi betegség tüneteit tapasztaljuk magunkon. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy szorít a mellkasunk, fáj a gyomrunk, esetleg fáj a fejünk. Ezek már olyan intő jelek lehetnek, amelyeket mindenképpen érdemes komolyan venni.

Nyomasztó tények a stressz okozta betegségekről

Az állandó feszültségben élők ki vannak téve a gyomorfekély veszélyének, és tartósan magassá válhat a vérnyomásuk. Egy statisztikai adat szerint az ilyen embereket 34 százalékkal nagyobb eséllyel érintik a szívkoszorúér-problémák. A feszültség akár szívrohamot is okozhat, amely sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezhet, főleg az állandó teljesítménykényszerben élőknél. Különösen veszélyeztetettek a férfiak, de a nőket sem kíméli

A tartós feszültség és stressz miatt alvászavar alakulhat ki, hiszen a napközbeni problémáink éjjel is tovább gyötörhetnek: forgolódunk, többször felriadunk, márpedig ha nem tudjuk kipihenni magunkat éjszakánként, napközben még feszültebbek leszünk. Olyan ördögi kör alakulhat ki, amelyből szinte képtelenség kitörni. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a tartós feszültségben élők gyakrabban betegszenek meg, illetve könnyebben okoznak baleseteket is.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!