2020. szeptember 8., 09:08

Rút kiskacsák inváziója Párkányban

A szlovákiai autós rendezvények naptárában az utolsó augusztusi hétvége hagyományosan a Citroën 2CV típusú autók országos találkozója. A „Rút kiskacsák” és gazdáik idén – immár huszonegyedszer – Párkányban gyűltek össze, de átruccantak Esztergomba és Visegrádra is.

Galéria
+2 kép a galériában

Az ikonikus kisautókból összesen 25 darab érkezett az ország legkülönbözőbb zugaiból, így például Nagymihályból is.

A legrégebbi közülük egy 1956-os évjáratú példány volt, Alsókubinból.

A példásan felújított és karbantartott, csillogó-villogó kis ékszerdobozok iránt igen nagy volt az érdeklődés a Duna mindkét partján: a felnőttek számára egy kis nosztalgiázást jelentettek, a gyermekek pedig elkerekedett szemmel bámulták bizarr formáikat.

Citroen 2cv

Az autó egyébként valószínűleg éppen ezeknek a formáknak köszönhetően vívta ki úgyszólván az egész világ szeretetét:

Dániában például „Kedves apróság”-nak, Angliában „Lomha csigá”-nak, Svédországban „Diákjaguár”-nak nevezték. Legismertebb becenevévé azonban vitathatatatlanul a Kiskacsa, illetve – becéző értelemben – a Rút kiskacsa vált.

Rajta kívül egyébként egy másik ikonikus Citroën-régiséget is láthattak a nézők a rendezvényen: a korát megelőző hidropneumatikus rugózással felszerelt DS-et, amelyet Szencről hozott a gazdája.

Citroen 2cv
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.