2022. október 27., 12:47

Rossz az emésztése? Egyen mandulát!

Az egész és az őrölt mandula bélmikromra gyakorolt hatását vizsgálták londoni kutatók.

Fotó: Archívum

A bélmikrobiom a bélben élő több ezer mikroorganizmusból áll. Ezek létfontosságú szerepet játszanak a tápanyagok emésztésében, és pozitív vagy negatív hatással lehetnek az egészségünkre, beleértve az emésztő- és immunrendszerünket is.

Annak mechanizmusait, hogyan hat a bélmikrobiom az emberi egészségre, még vizsgálják, de arra már bizonyítékok utalnak, hogy bizonyos típusú élelmiszerek fogyasztása pozitívan befolyásolhatja a bélrendszerünkben lévő baktériumtípusokat, illetve azt, hogy mit csinálnak a bélrendszerünkben.

A kutatók 87 egészséges felnőttet toboroztak, akik már eleve kevesebbet ettek az ajánlott élelmi rostmennyiségnél, és akik tipikusan egészségtelen nassolnivalókat (pl. csokoládét, chipseket) fogyasztottak.

A kísérletben résztvevőket három csoportra osztották:

  1. az egyik csoport napi 56 g egész mandulára,
  2. a másik csoport napi 56 g őrölt mandulára cserélte le a nassolnivalóit,
  3. a kontrollcsoport pedig energiában megegyező muffint evett.

A kísérlet négy hétig tartott.

A kutatók megállapították, hogy a mandulafogyasztók körében a butirát szintje jelentősen magasabb volt a muffint fogyasztókhoz képest. A butirát egy rövid szénláncú zsírsav, amely a vastagbelet bélelő sejtek fő üzemanyagforrása. Ha ezek a sejtek hatékonyan működnek, akkor ideális feltételeket biztosítanak a hasznos bélmikrobák számára, erősítik a bélfalat, és segítenek elkerülni az olyan betegségek kialakulását, mint a lyukasbél szindróma, vagy a bélgyulladás, illetve hozzájárulnak a tápanyagok jobb felszívódásához is.

A bél tranzitidőben – abban az időben, amíg a táplálék végig halad a bélben – nem volt jelentős különbség, azonban a mandulát fogyasztóknak további 1,5 alkalommal több székletürítésük volt hetente a többi csoporthoz képest. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a mandulafogyasztás a székrekedésben szenvedőknek is előnyös lehet.

A tesztek kimutatták, hogy az egész és őrölt mandula fogyasztása tápanyagokban is gazdagította az emberek étrendjét, magasabb volt az egyszeresen telített zsírsavak, rostok, kálium és más fontos tápanyagok bevitele a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a mandulafogyasztás olyan módon kedvezhet a baktériumok anyagcseréjének, amely hatással lehet az emberi egészsének egészére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.