2019. december 24., 17:00

Rénszarvashús és mandulaleves – ilyen hagyományos ételek is a karácsonyi asztalra kerülnek Európában

A karácsonyi szokások nemcsak világszerte, de Európa szerte is különbözőek, ami azonban közös bennük, hogy a családok ilyenkor összegyűlnek, és az emberek szeretteik körében töltik az ünnepeket. Az ünneplés egyik legfontosabb eseménye a közösen elfogyasztott karácsonyi ebéd vagy vacsora. Ennek összetétele azonban országonként és vidékenként is igencsak változó, nem mindenhol jellemző a nálunk szinte elengedhetetlen menünek számító hal.

Finnországban a lazac, a sajtleves és a sült rénszarvashús a jellemző főétel a karácsonyi asztalon, s ezek elfogyasztása után a vacsorát desszertként a tejszínes szilvakrém zárja.

A skandináv országok mindegyikében népszerű és az ünnepekkor gyakran fogyasztott étel a tejberizs, ezt leginkább mandulával, meggyszósszal készítik és tejszínhabbal hidegen tálalják.

finn_renszarvassult.jpg

Franciaország északi részén a libamáj, a szarvasgomba, és a gesztenyés liba elengedhetetlen fogása a szentestének, de tengeri élőlényeket is előszeretettel készítenek az ünnepi asztalra. Desszertként fehér vagy fekete pudingot, illetve “francia fatörzs” piskótát tálalnak.

Franciaország déli részén már némileg mások a szokások, ott tejes, világos színű kolbászt sütnek, amit sült, cukros almával szolgálnak fel, de a számunkra szokatlan ünnepi specialitásaik közé tartozik az articsókás omlett is.

francia_fatorzs_piskota.jpg
Fatörzspiskóta Franciaországból

Portugáliában a karácsonyi menü jellemző desszertje egy gazdagon díszített, kandírozott gyümölcsös sütemény, amit Király tortának hívnak. Spanyolországban, egy számunkra vélhetően kevésbé ismert, de ott igencsak elterjedt karácsonyi étel a mandulaleves a helyi specialitás. Az orosz családokban viszont a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta számít jellemző karácsonyi fogásnak.

Szerb vidékeken az ünnepek idején egy hagyományos specialitás, a mézzel összekevert főtt búza kerül a karácsonyi asztalra.

spanyol_fokhagymas_mandulaleves.jpg
Spanyol fokhagymaleves

Bulgáriára egy másik különleges szokás jellemző, ott a “szuravacska” nevű, somágakból összefont bokrot süteményekkel és erős paprikával díszítik. Aztán, ami ennek az ágairól leesik és ehető, azt közösen fogyasztják el.

A románok disznósajtot és a töltött káposztát, disznó és marhahúsból készült zöldségekkel és fokhagymával ízesített kocsonyát fogyasztanak A lengyelek karácsonykor céklás zöldséglevest főznek.

Megosztás
Címkék