2022. október 3., 15:17

R5 Turbo3 E: Versenyautó, villanymotorokkal

Nyilván sokan emlékeznek még a Renault legendás kisautójára, amelyből még a 80-as években 2 versenyváltozat is született (R5 Turbo/Turbo 2). Ezt a hagyományt élesztette most fel a francia márka, a nemrég bemutatott R5 Turbo3 E nevű modellel.

R5 Turbo3 E
Fotó: Renault

A hármas szám a folytonosságra utal, az E megjelölés viszont egy döbbenetes újdonságra. Jelesül arra, hogy 3. generációs utód 100%-ban elektromos üzemű. Éspedig teljesen egyedi módon: mindkét hátsó kereket külön villanymotor hajtja!

R5 Turbo3 E
Fotó:  Renault

Ezek együttesen 280 kW-ot, vagyis 380 lóerőt visznek át a húszcolos tárcsákon feszülő 325 x 25-ös papucsokra, 3,5 másodperc alatt röpítve 0-ról százra az autót. Végsebessége 200 km/óra; a teljesítményhez képes viszonylag alacsony érték az elektromos hajtás korlátaiból ered.

R5 Turbo3 E
Fotó:  Renault

A jármű legszembetűnőbb külső ismertetőjegye a hatalmas hátsó légterelő, amely a legvadabb kanyarvételeknél is kellő tapadást biztosít a hátsó kerekeken. Belül pedig – ikonikus elődjeihez hasonlóan – természetesen kétüléses. Ugyanitt egy másik lényeges újítást is eszközöltek, ami részben a kor szellemét, részben az autó jellegét tükrözi: a műszerfalon 10 digitális miniképernyő váltotta fel az analóg kijelzőket.

Az új elektromos R5-öst az október 17-én kezdődő Párizsi Autószalonon mutatják be a szélesebb nyilvánosság számára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.