"Ezüst árnyék" egy jobban felszerelt Fabia áráért

2019. július 17., 15:48
Márkus Emese

Csaknem ötvenéves, mégis alig használt. Eredeti árából egy luxusingatlant is meg lehetett volna vásárolni, most mégis egy családi kocsi áráért árulják. A jellemzett "alany" egy veterán Rolls Royce, amelyre egy rozsnyói autóbazárban leltünk rá.

A Rolls Royce Silver shadow 1-es, 1971-es gyártmányú jobboldali kormányos veteránt mindenki megnézi, aki elhalad az autóbazár mellett. Ritkán látni ilyen luxusautókat, ezért is érdeklődtünk utána az autókereskedés tulajdonosától. Tőle megtudhattuk, hogy világszinten nem ritka ez a fajta autó, sőt állította, hogy kifejezetten gyakori. Ezzel ellentétben a benne lévő kazettalejátszó igazi különlegesség.

Fotó: Márkus Emese

Ennek a márkának az egyik különlegessége, hogy minden darabot kézzel készítenek. Ezt a modellt 1965-től 1976-ig gyártották, majd 1980-ig a fejlesztett verzióját. Ezek együttesen a legtöbb darabban gyártott Rolls Royce-ok. Az itt találhatót alig 17 ezerért árulják, ami az eredeti ár (az inflációs rátát beleszámolva) nagyjából tizennyolcada.

Fotó: Márkus Emese

Mint minden autónak, ennek a darabnak is megvan a maga története. 1971-ben készült Angliában, majd egy osztrák orvos megvette 1993-ban, és áthozta Ausztriába. Alig volt használva, mind a mai napig csak 4 700 mérföld van rajta. Szlovákiába 2015-ben került.

Fotó: Márkus Emese

A szerző a Pro Media Alapítvány újságíró-utánpótlásképzésének gyakornoka

Kövesse facebook oldalunkat is!