Opel Astra: A hatodik generáció

2021. július 26., 11:40
Vas Gyula

A kompakt német autó új nemzedéke az új Peugeot 308-assal azonos platformra épült, de ezzel együtt megtartotta a márkára jellemző összes stílusjegyet. Például a hagyományos ötajtós karosszériát, amely azonban méreteiben és formájában is az előnyére változott.

Opel Astra
Opel Astra
Opel Astra
Opel Astra

Hosszabb és szélesebb, magyarán terpesztősebb lett, és egyik legfőbb újdonságként az orrán viseli a LED-es fényszórókat összekötő Vizor nevű plexilapot. Az említett fényszórók egyébként 84 diódával működő Matrix LED kivitelűek is lehetnek. 

A beltérben két 10-10 hüvelykes kijelző uralja a látványt, amelyek közül az egyik a hagyományos műszeregységet váltotta fel, a másik pedig az multimediális rendszer képernyője. Attraktív megoldás a kettő összekötése, amelynek köszönhetően vizuálisan egy panelt alkotnak.

További újdonság a Stop&Go funkciós adaptív távolságtartós tempomat, a head-up kijelző, a 360 fokos kamerarendszer és a teljes körű okostelefon-integráció. Bővült az autó csomagtere is: a 422 literes alapméret 52 literrel nagyobb az elődénél.

A hajtásláncokat eddig nem részletezte a gyártó, de annyi bizonyos, hogy benzin- dízel- és hibrid erőforrások egyaránt választhatók lesznek, 110-225 lóerő közötti teljesítményskálával. A Peugeot 308 kínálatából kiindulva ez valószínűleg 1,2 literes háromhengeres, 110/130 lóerős benzinmotort jelent majd, dízelből pedig az 1,5 literes,130 lovas verziót. Plusz a plug-in hibrid változatot,109 lóerős villanymotorral, 150 lóerős 1,6-os turbós benzinmotorral, 225 lóerős rendszerteljesítménnyel. Váltófronton hatfokozatú kézi, vagy nyolcfokozatú automatával számolhatunk.