Nissan Aryia: Tisztán elektromos

2021. június 28., 07:42
Vas Gyula

Néhány héttel ezelőtt online közvetítés keretében mutatták be a Nissan legújabb autóját. Az Ariya egy tisztán elektromos crossover, amely 2021 közepén kerül forgalomba Japánban. A világ többi részén (azaz Európában is) a tervek szerint 2021 végén várható a modell piaci bevezetése, 40 270 ezer euró körüli áron.

A sorozatgyártásra érett autó megtartotta a tanulmány orrán elhelyezett háromdimenziós mintázattal ellátott „pajzsot”, melynek két oldalán V alakban helyezkedik el a LED nappali menetfény. Az új Nissan embléma is itt jelenik meg először. További újdonság a ProPILOT nevű parkolóautomata, amelynek segítségével az autó képes lehet távvezérelt, vezető nélküli parkolásra.

Nissan Aryia
Fotó: Vas Gyula

A vásárlók választhatnak majd a kétkerék-meghajtású és a két villanymotorral rendelkező összkerekes verziók közül, amelyeket két akkumulátor-mérettel kombinálhatnak.

A kétkerék-hajtású modell 65 (nettó 63 kWh) kapacitású akkuval 160 kW teljesítményt és 300 Nm nyomatékot produkál. A nagyobb, 90 kWh-s (nettó 87 kWh) akkuhoz erősebb, 178 kW-os villanymotor társul, míg az összkerekes verzióban a két villanymotor rendszerteljesítménye/nyomatéka a kisebb akkuval 250 kW/560 Nm, a nagyobbikkal pedig 290 kW/600 Nm.

Nissan Aryia
Fotó: Vas Gyula

A töltési paramétereket egyelőre nem részletezte a gyártó, de a rendkívül megengedő japán mérési ciklus szerint 30 perc alatt akár 375 km-re elegendő energia is betölthető az autóba, ami legalább 100, de inkább 150 kW-os töltési teljesítményt feltételez.

Kövesse facebook oldalunkat is!