2021. március 14., 13:43

Nem tudja, mi az a neutrínóobszervatórium? Mi sem, de orosz tudósok egy ilyet telepítettek a Bajkál-tóba

Orosz tudósok néhány más országbeli kollégájukkal együttműködésben hatalmas neutrínóobszervatóriumot telepítettek szombaton a Bajkál-tóba, állításuk szerint az északi félteke legnagyobbikát.

A világon már több neutrínóobszervatórium létezik, a legnagyobb az Antarktisz jegében működő, Jégkockának elnevezett detektor. Ezek észlelik a világűrből a Földhöz érkező és azon áthaladó, hatalmas energiájú, semleges töltésű elemi részecskéket, a neutrínókat, amiből azután a tudósok vissza tudnak következtetni e részecskék keletkezési körülményeire (impulzus, energia, a keletkezési helyhez mutató irány).

Az orosz obszervatóriumot 2015-ben építették meg, és Bajkál-GVD-nek (Gigaton Volume Detector) nevezték el. A fél köbkilométer térfogatú, vezetékekből és optikai egységekből álló szerkezetet most elhelyezték a tó partjaitól mintegy négy kilométeres távolságban, 750-1300 méter mélységben. Ehhez egy négyszögletű léket kellett vágniuk a tó jegébe.

A műveletről Dmitrij Naumov, az orosz Egyesített Nukleáris Kutatóintézet kutatója számolt be az AFP hírügynökségnek a Bajkál jegéről. Elmondása szerint a detektor méretét több év alatt egy köbkilométerre akarják növelni, amekkora az amerikai Jégkocka is, és így konkurense lesz annak.

Az orosz tudósok szerint mélysége miatt a Bajkál-tó ideális neutronobszervatóriumuk számára, amelynek kifejlesztésében, cseh, szlovák, német és lengyel tudósok is részt vettek.
 

Megosztás
Címkék