2022. február 4., 08:00

Nem mindennapi kísérlet! Fiatalokat fertőztek meg Coviddal, nemes cél érdekében

Hogy minél többet megtudjanak a koronavírus természetéről, brit tudósok egy nem szokványos kísérletet végeztek. Szándékosan fertőztek meg egészséges fiatalokat a vírussal. A kísérletben résztvevők fele elkapta a Covidot és ezt  a tesztek már két nap múlva kimutatták. Erről a Nature tudományos lap tájékoztatott.

koronavírus
Fotó: pixabay.com

A Research Square szerveren közzétett eredmények a kutatók szerint segíthetnek a további vakcinák, vírus elleni gyógyszerek és a szervezet immunválaszainak vizsgálatánál.

A londoni Királyi Egyetem kutatói által vezetett tanulmányba 34, 18-30 év közötti önkéntes kapcsolódott be.

Az első résztvevőket csak nagyon alacsony vírusdózissal fertőzték meg abból a törzsből, ami Nagy-Britanniában 2020 nyarán volt jelen. Később a fertőzést PCR-teszttel a résztvevők 53 százalékában mutatták ki. A többségüknek csak enyhe vagy semmilyen tünete sem volt. A fertőzést követő ötödik napon a leggyakoribb tünet a torokfájás, a bedugult orr, a tüsszögés és az íz- és szaglásvesztés volt. Láz csak ritkán jelentkezett, elhúzódó köhögése senkinek sem volt.

Éppen az íz- és szaglásvesztés volt az, ami a fertőzöttek 70 százalékánál jelentkezett. És ez a probléma egyeseknél több mint fél évig fennállt.

A tanulmány eredményei azt is mutatják, hogy az antigéntesztek megbízhatóan képesek kimutatni a koronavírus jelenlétét már a fertőzést követő első két napon.

A résztvevők közül senki sem került olyan súlyos állapotba, hogy kórházi ápolásra szorult volna.

A kutatók részletesen figyelték a vírus szintjét a kísérletben résztvevők szervezetében, a betegség kezdetétől fogva egészen annak végéig. Kiderült, hogy a fertőzöttek szervezetében a vírus hihetetlenül gyorsan terjedt, és 9-12 napig magas maradt a vírusmennyiség a tüneteket produkálók és a tünetmentesek közt is.

A tudósok próbálták megfejteni azt is, hogy sokan miért nem fertőződtek meg. Közülük néhány szervezetében rövid ideig nagyon alacsony vírusszintet mértek. Ez pedig azt jelzi, hogy immunrendszerük aktívan harcolt a vírussal, magyarázta Christopher Chiu, a tanulmány vezetője. További kutatásokkal megpróbálnak rájönni ennek a jelenségnek az okára.

Az első résztvevőket 2021 elején fertőzték meg, és két hetet szigorú kórházi karanténban kellett tölteniük. A kutatásban való részvételért 4565 fontot (5485 eurót) kaptak.

Hasonló kísérleteket már évtizedek óta folytatnak a tudósok az influenza, a malária és más fertőzések megismerésének érdekében. A szóban forgót azonban nem tartotta mindenki etikusnak, mert éppen akkor történt, amikor még keveset tudtunk a koronavírusról és lehetséges gyógymódjáról, a benne részt vevők élete pedig veszélyben volt.

A tudóscsapat egy következő kutatás indítását fontolgatja, ahol oltott embereket fertőznének meg a Covid második variánsával. Arra próbálnak választ találni, hogy melyek azok az immuntényezők, amelyek megvédik az embereket a fertőzéstől.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.