2022. február 3., 14:33

Koronavírus: amerikai kutatások szerint szinte semmi értelme nem volt a lockdown-nak

Az amerikai Fox News hírtelevízió a Johns Hopkins Egyetem kutatásaira hivatkozva szerdán közölte, alig-alig befolyásolta a halálozási statisztikákat a pandémia első hulláma idején bevezett lockdown.

lockdown
Fotó: unsplash.com

Az egyetem munkatársai által összeállított metaanalízis (több tudományos kutatás eredményeinek összevetése) szerint az USA-ban és az öreg kontinensen is mindössze 0,2%-kal csökkent a halálozási arány a lezárásoknak köszönhetően. 

Függetlenül attól, hogy a 0,2% is emberéletek ezreiben mérhető, az eredmény annak fényében mindenképp meglepő, hogy a legtöbb járványügyi szakember mennyire fontosnak tartotta az első hullám idején történt lezárásokat.

A tanulmány központi állítása az, hogy a járványvédelmi intézkedések közül el kell hagyni a különböző lezárásokat, ugyanis az általuk jelentett haszon egész egyszerűen nem arányos azok káros gazdasági és szociális hatásaival.

A kutatásban résztvevő szakemberek három fő lockdown-intézkedés a halálozási mutatók alakulására kifejtett hatását vizsgáltak: az iskolabezárásokat, az üzletek bezárását és a kötelező maszkviselést.
Szinte semmiféle bizonyítékunk nincs arra, hogy az Európában és az Egyesült Államokban elrendelt lezárások jelentős hatást gyakoroltak volna a COVID-19 halálozási mutatóira.

- írják.

Érdekes módon a lakhelyelhagyási tilalmat már jóval "hasznosabbnak" találták. Vizsgálataik szerint a járvány első hulláma idején elrendelt kijárási tilalom 5,1%-kal csökkentette a halálozási mutatókat.

Született néhány egészen furcsa eredmény is, ugyanis a kijárási tilalmat és a fent említett három korlátozást együtt vizsgálva már az derült ki, hogy ezek esetében 2,8%-kal emelkedtek(!) a halálozási mutatók. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy 

a családtagjaival összezárt beteg jóval nagyobb vírusterhelést jelent szűk környezetére, így a vele egy háztartásban élő családtagok nagyobb eséllyel fertőződtek meg, ráadásul nagyobb vírusterhelést is kaptak a fertőzött rokontól.

A másik ok, hogy a szigorú lezárások miatt sokan beltérben, szűk lakásokban találkoztak barátaikkal, ismerőseikkel, ahelyett, hogy kültéren, sokkal biztonságosabb körülmények között jöttek volna össze. A "leghaszontalanabb" intézkedésnek érdekes módon a határok lezárása bizonyult. A 24 tudományos kutatást összegző metaanalízisből kiderült, gyakorlatilag nulla (pontosabban 0,1%-os) különbség mérhető a határlezárás előtt és után. 

A kutató a Fox News-on elmondta, a 0,2%-os különbség az USA-ban 1800 emberéletet jelent, Makary szerint ugyanakkor a járvány első évében, 2020-ban 124 ezerre rúgott a COVID-dal nem összefüggő plusz mortalitás (excess mortality - azaz az adott évi halálozás és a sok éves átlag közti különbség), melynek jelentős része, állítja, kisebb-nagyobb részt a lezárásoknak köszönhető (elmaradt vagy lassú orvosi ellátás, pszichózisok miatti öngyilkosság, stb.).

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, az eredmények a globális koronavírus-járvány első hullámára vonatkoznak. Makary és társainak munkája szokatlanul masszív egy tudományos publikációhoz képest, aki kíváncsi rá, ide kattintva angol nyelven elérheti a teljes, 62 oldalas anyagot.

Egyetlen intézkedés segít!

A kutatók szerint egyetlen intézkedés van, amely érdemben csökkentette a halálozási arányt az első hullám idején: a nem létfontosságú üzletek és szolgáltatások lezárása. Ez 10,6%-kal csökkentette a halálozási mutatókat, főként azzal, hogy az embereket kitiltották az éttermekből és bárokból.

A tanulmánynak egyébként igen érdekes utóélete van. Az egyetem kutatója, Dr. Martin Makary élesen bírálta saját egyetemét és a mainstream médiát is, mert azok szerinte nem népszerűsítették eléggé az eredményeket. Makary a Fox News-on arról beszélt, az egyetem még csak egy sajtóhírt sem adott közre az eredményeikről, holott az elmúlt hónapok egyik legfontosabb eredményeiről van szó.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.