cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. június 9., 09:37

Nem kapta meg a szülői nyugdíjat? Ez is lehet az oka!

Az elmúlt hónapban többen olyan kérdéssel fordultak a Szociális Biztosítóhoz, hogy hogyan járjanak el, ha a szülői nyugdíj megállapításáról szóló határozatban hiányzik egy vagy több gyermekük adata. Néhány hasznos információt kínálunk olvasóinknak, hogy mit tehetnek ilyen esetben.  

nyugdíjas
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az intézmény szerint ez az eltérés a belügyminisztérium természetes személyek nyilvántartásában szereplő téves adatokból adódhatott, amelyből a biztosító családi kapcsolataira vonatkozó adatokat gyűjti és ellenőrzi. Ha az érintett benyújtja a gyermek születési anyakönyvi kivonatát vagy más hitelt érdemlő dokumentumot, a Szociális Biztosító ellenőrzi a helyzetét. Ha nem rendelkezik születési anyakönyvi kivonattal, kérheti az anyakönyvi hivataltól annak másolatát. A Szociális Biztosító a szükséges adatok kitöltése után újra megvizsgálja az igényt, és a lehető legrövidebb időn belül kifizeti a pénzt a nyugdíjasnak.

Arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy számos más élethelyzet is adódhat, amelyben a szülő nem minden gyermekétől kap szülői nyugdíjat. Ilyen eset például, ha a gyermek 2021-ben nem volt nyugdíjbiztosított (pl. nem dolgozott, nem volt államilag biztosított stb.), azaz nem rendelkezett azzal az elbírálási alappal, amelytől az ellátásra való törvényes jogosultság függ.

A gyermekekre vonatkozó adatok hiányában az ügyfeleket a Szociális Biztosító kirendeltségek munkatársai segítik személyesen, e-mailben vagy telefonon az Információs és Tanácsadó Központtól. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a gyermekre vonatkozó adatokat a természetes személyek nyilvántartásában szereplő adatok eltérése okozta, a biztosító csak úgy tud segítséget nyújtani az ügyfélnek, hogy igényét egyénileg elbírálja, és a családi kapcsolatokat a születési anyakönyvi kivonatán keresztül ellenőrzi. 

A Szociális Biztosító azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy amennyiben hiányoznak egy gyermekre vonatkozó adatok, forduljanak közvetlenül a biztosító fiókjához a gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonatával, amely rögzíti ezeket az adatokat rendszereiben.

A kiegészített adatok alapján utólag újra értékeli a szülői nyugdíjra való jogosultságot és annak mértékét (a kirendeltség újbóli felkeresése nélkül). Ezután a lehető leghamarabb kifizeti a szülői nyugdíjat. A biztosítónak egyébként 60 napja van a felülvizsgálatra, és 120 napja a különösen összetett eljárásoknál.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.