2023. szeptember 18., 08:49

Ne dőljön be! A Magyar Posta nevével próbálnak visszaélni a csalók!

A napokban több szlovákiai címre is érkezett csomag átvételére buzdító levél. Ne dőljön be neki, kamu az egész.  

magyar posta postaláda
Illusztrációs felvétel
Fotó: Archívum

A levél szerint a címzettnek csomagja érkezett a Magyar Postától. Feladóként Magyar Posta van feltüntetve, a csomagnak van száma, aggodalomra látszólag semmi ok.
A levélben ez áll:

csalók posta
Fotó:  ma7

A helyesírási hibák tömkelegéből, és a magyartalan nyelvezetből már valószínűsíthetjük, hogy a levél fordítóprogrammal készülhetett, nem pedig egy állami intézmény küldte. A levél feladója ugyanis a wenudy@lhof.com. A magyar posta pedig posta.hu végződésű domainről levelezik az ügyfeleivel.

Ha pedig a levélben levő linkre kattintunk, az sem a posta oldalára, hanem egy adathalász oldalra visz. Az állítólagos csomagunkért fizetendő 800 forint tehát jó drága lesz, ha megadjuk az adatainkat.

A kritikus gondolkodás azonban megmenthet ettől. Ha nem várunk fizetős csomagot Magyarországról, az egész már eleve gyanús lehet. Ha pedig megnézzük a feladót, nyilvánvalóvá válik, hogy csalók próbálkoztak. Ha ön is kapott hasonló levelet, törölje. Esetlegesen blokkolhatja a feladót, de ezzel nem sokra megy, a csalók ugyanis több címet is használnak.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.