2022. október 20., 12:18

A csalók nagyon rafináltak, ne dőljünk be nekik!

A figyelmeztetések ellenére sikeresek a csalók Szlovákiában. A módszereik, hogyan megfosztani az embereket a pénzüktől, nagyon csavarosak, s mire az ember észbe kap, már késő. De melyek azok a jelek, amelyek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy valami nincs rendjén?

Mobilon kommunikáltak
Fotó: Facebook
Illusztráció

Az utóbbi időben a média egyre gyakrabban bombáz bennünket az olyan hírekkel, hogy milyen könnyen elveszítik a csalók áldozatává vált emberek életük megtakarításait. Néhány napja például egy ismeretlen férfi több mint 11 000 eurót és arany ékszereket csalt ki egy nyugdíjas pozsonyi nőtől. De a csalóknak messze nem csak a nyugdíjasok esnek áldozatul.

A 23 éves Gabriella is nagy árat fizetett a hiszékenységéért, amikor egy angolul beszélő férfi felhívta, és azt állította, hogy a külföldi razzia során az ő nevével ellátott hitelkártyákat találtak,

amelyekkel illegális fegyvereket és kábítószereket vásároltak. Ebben a stresszhelyzetben a hölgy megadta a hívónak a fiókadatait és az állandó lakcímét is. Egy másik fiatalember pedig hitt annak a hirdetésnek, amely azt ígérte, hogy internetes befektetéssel pénzt fog keresni. Így jelentős összeget küldött egy ismeretlennek, aki 72 órán belül garantálta a győzelmet. Elképzelhetik, mi lett a vége.

A Tatra banka is felhívja a figyelmet a hasonló csalásokra, amelyek online vagy telefonálás útján történnek.

Első ránézésre egy ismerős telefonszámról jön a hívás, és a csaló mindent megtesz azért, hogy a hitelességét növelje. Gyakran fontos tekintélyként mutatkozik be, például azt állítja, hogy a bűnügyi rendőrség munkatársa.

A csalók elsősorban az érzelmekre hatnak, ezért megpróbálják az ügy sürgősségének érzését kelteni az áldozatukban.

A találékonyság sem áll messze tőlük, és nagyon jól szervezettek. Előfordulhat, hogy más személyt is kapcsolnak, akik az illető bankjának képviselőjeként mutatkoznak be (például a telefonos ügyfélszolgálatból vagy a kirendeltségből).

Nem hiányzik belőlük a találékonyság és jól szervezettek. Emiatt előfordulhat, hogy összekapcsolják Önt más személyekkel, akik viszont az Ön bankja képviselőiként mutatkoznak be (például telefonos ügyfélszolgálatból vagy fiókból).  A szemtelenség csúcsa, hogy a csalók képesek akár hasonló számról is hívni, mint amilyen a szóban forgó cégé.

A fontos, hogy ne essünk pánikba

A csalók igyekeznek arról meggyőzni bennünket, hogy a bankszámlánkat feltörték vagy más módon megtámadták, ezért azonnal át kell helyezni a pénzt. Persze azonnal megoldást is kínálnak, és felajánlják az áldozataiknak, hogy egy fedezett számlára vagy számlákra utalják át a pénzt, amely vagy amelyek azonban  ún. strómanok nevén vannak.

A Tatra banka felhívja a figyelmet arra is, hogy a bank soha nem alkalmaz ilyen eljárást, ezért az emberek az ilyen jeleket vegyék figyelmeztetésnek, hogy csalásról van szó.

Hogyan ismerhető fel a csalás?
  • A telefonbeszélgetés során a hívó konkrét azonosító adatokat kér (jelszó az internetbankhoz vagy mobilalkalmazáshoz), és többször kéri, hogy generáljon kódot.
  • A hívó (csaló) tekintélyes és hiteles személyként mutatkozik be (pl. a rendőrség vagy a bank meghatározott képviselőjeként), és megpróbálja elhitetni az ügyféllel, hogy veszélyes helyzetbe került, feltörték a számláját, a pénze veszélyben van, ő pedig (a csaló) meg akarja menteni a  pénzét.
  • A sikeres csalás után a támadó gyakran azzal fejezi be a telefonbeszélgetést, hogy az ügyfél ne beszéljen senkivel, ne hívjon fel senkit, és néhány napon belül (persze kellően későn, hogy a pénzeszközöket már ne lehessen megmenteni) egy pontos időpontban jelenjen meg a bankjában.
A bank vagy a rendőrség azonban soha nem kéri az Ön konkrét azonosító adatait (jelszó az internetbankhoz vagy a mobilalkalmazáshoz), és ezzel egyidejűleg a többszöri kódgenerálást. Ha valaki bizalmas személyes és banki adatokat kér Öntől, azonnal fejezze be a hívást.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.