2019. december 31., 14:00

Nagyanyáink szilveszteri menüje

Szárnyast véletlenül se készítettek, disznót, lencsét viszont minden háznál tettek az asztalra. Mert a szerencsét nem bízták a véletlenre nagyanyáink sem.

Szilveszteri töpörtyűs pogácsa
Fotó: Szabados Kati

A Mátyusföldön és a Csallóközben nagy hasonlóság mutatkozik a múlt század negyvenes, ötvenes éveinek szilveszteri főzési szokásaiban. A kocsonya, a lencseleves, a töpörtyűs pogácsa és a hájas kifli jutott eszükbe először az alsószeli és a sárosfai asszonyoknak is, akiket gyerekkoruk szilveszteri ételeiről kérdeztünk.

Disznó és lencse

Karácsony előtt már minden háznál levágták a disznót, volt friss hús, füstölt is, friss töpörtyű, háj. Minden adott volt a gazdagabb, húsos ételek elkészítéséhez. A disznónak minden porcikáját felhasználták, a bőrökből, füléből, farkából, körmökből kiváló kocsonyát készítettek, ami kizárólag téli étel volt a hűtőszekrény előtti korban. Sovány húst keveset raktak a kocsonyába, azt inkább más ételekbe tették, kevés füstölt húst néhány háznál viszont igen. Ízesebbé, bár sötétebbé tette a kocsonyát és a sótartalmával is számolni kellett, hiszen a sótól nehezebben alszik meg a kocsonya. Sültet is készítettek szilveszterre a disznóhúsból, legtöbbször egészben, gyakran kolbásszal töltve.

Nagyanyáink szilveszteri menüje
Fotó:  Szabados Kati

Savanyú káposztát sokat használtak nagyanyáink is, ám karácsonykor, szilveszterkor a magyarok konyhájában inkább a lencseleves volt szokásban. Általában tejjel, savanyúlevesként készítették, de Szeliben a füstölt hússal, zöldséggel készült parázsolt lencseleves sem volt ritka az év utolsó napján. A lényeg a lencsén volt, hiszen a sok apró mag a sok pénzt, a bőséget jelképezte. Sárosfán ekkor már megkóstolták a füstölt sonkát, amit tormával tettek az asztalra, vagy tojással sütöttek meg.

Halat nem, vadat szívesen ettek

Karácsony előtt beindult a vadászszezon, így akinek volt vadász az ismerősei vagy a családtagjai között, akár vadat is felszolgálhatott az óévet búcsúztató vendégseregnek. Legtöbbször nyúl került terítékre, aminek nemesebb részeit szalonnával tűzdelve megsütötték, a többi darabjából paprikást főztek. Szilveszterkor halat nem készítettek, nehogy elússzon a szerecse, és szárnyast sem, mert az hátrafelé kapar. Disznót ettek, mert az előre túr az orrával, kitúrja a családnak a szerencsét.

Pogácsák, kiflik, sósak és édesek

A tésztafélék elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Szilveszterkor a borkorcsolyáké, a pogácsáké a főszerep, de az édes sütemény se maradhatott ki. A nagy klasszikus a töpörtyűs pogácsa, amit minden háznál elkészítettek ilyenkor.

Nagyanyáink szilveszteri menüje
Fotó:  Szabados Kati

A jófajta darált töpörtyűt elmorzsolták a simaliszttel, ízesítették sóval, borssal, majd a tejben, kis cukorral felfuttatott élesztővel, egész tojással begyúrták. A tésztát tejföllel, de néhány helyen pici rummal, fehér borral lágyították. 

Nagyanyáink szilveszteri menüje
Fotó:  Szabados Kati

Hogy ne csak porhanyós, de leveles is legyen, hajtogatták szorgalmasan fél óránként, és friss fagyos zsírral kenegették meg vékonyan a szétsodort tésztát. Nem egyórás munka a pogácsasütés, de az ügyes háziasszony megfőzte a levest is, miközben pihent a pogácsa a deszkán, tepsiben. Tojással megkenték és aranybarnára sütötték a dülöngélő, leveles finomságot.

A hájas kifli elkészítése is igényelt némi kézügyességet és főleg tapasztalatot, amit mindig az idősebbektől tanulva szereztek meg nagyanyáink. Kár, hogy ez a folyamat megszakadt, és az üzleteket s onnan az asztalokat ellepték a "tömeggyártott", sokszor ócska alapanyagokból készült sütemények. Mert az igazi házi hájas kiflinek, akár sósan, akár édesen, nincs párja a világon. Ha hozzájutnak jófajta disznóhájhoz, ki ne hagyják, próbálják ki!

A hájas kifli hozzávalói és elkészítése

25 dkg ledarált disznóhájat fél kg rétesliszttel és 2 evőkanál rummal jól összedolgozunk, tégla alakúra formázunk és hideg helyre teszünk. 45 dkg réteslisztet csipet sóval, 2 tojássárgájával, 5 dkg cukorral és másfél deci vízzel, amibe egy evőkanál ecetet tettünk, simára dolgozunk. Félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, ráhelyezzük a hájas tésztát majd arra ráhajtogatjuk. Fél óra pihentetés után szétsodorjuk és újra hajtogatjuk. A hajtogatás irányát nem változtatjuk. Először alulról felfelé a kétharmadáig, majd a felső harmadot ráhajtjuk az alsó részre. Ez után jobbról hajtjuk balra kétharmadig és a bal oldallal felhajtásával befejezzük. Ezt ismételjük háromszor, félórás pihenőkkel. Végül a fél centi vastagra nyújtott tésztából kicsi háromszögeket vágunk, amiket kemény szilvalekvárral vagy diótöltelékkel töltünk. Kiflit formázunk és 200 fokon világosra sütjük. Még melegen meghempergetjük porcukorban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.