2021. január 30., 12:39

Nagy kincsünk, az anyatej

A megfázásos betegségek időszakában minden évben, de különösen most, a koronavírus-járvány idején sokat olvashatunk a különféle táplálékkiegészítők, vitaminok jótékony hatásáról. Más szakemberek azonban arról beszélnek, miért félrevezető az immunerősítés fogalma, ami persze jócskán összezavarhatja az olvasót.

A szoptatás szerepe az allergiák megelőzésében
Fotó: pixabay

Az immunrendszer felkészítésének apropóján ezúttal kiemelnék egy látszólag távoli, ám mégiscsak ide (is) kapcsolódó témát, az anyatej fantasztikus szerepét az egészségben.

Az egészségesen működő immunrendszer a milliónyi szabályozásával, elemével felkészült a kórokozók támadására. Valóban, ha úgy értelmezzük az immunerősítés fogalmát, hogy a felkészült immunrendszert még erősebbé, még ütőképesebbé tegyük, a tudomány mai állása szerint nincs igazán módunk rá.

Sem a kilószámra fogyasztott C-vitamin, D-vitamin, sem más gyógynövénykivonat nem hoz létre olyan páncélt a szervezetünk védelmére, ami korábban nem létezett. Kijavítják viszont az esetleges hibákat. És ezekből sajnos jócskán akad.

A stresszes életmód, az elhízás, a cukorbetegség, a kialvatlanság talán a leggyakoribb civilizációs ártalmaink, amelyek lényegesen károsítják, gyengítik az immunrendszerünket. Számos gyógyszernek is akad immunszuppresszív, azaz gyengítő hatása. Mivel ezek valamelyike szinte mindannyiunkat érint, mégis megállhatja a helyét az immunerősítés, hiszen a nagy többségünk szervezete annyira legyengült, hogy bizony ráfér. Vigyázzunk a vitaminok túladagolására is, és ne költsünk vagyonokat csodaszerekre.

A teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szükséges vitamin, ásványi anyag és egyéb esszenciális összetevők bevitelét. C-vitamin esetében, különösen ha tabletta formájában bevitt szintetikus formára gondolunk, ne lépjük túl a napi 2000 milligrammot! Az ajánlott napi bevitel egyébként 90 milligramm. A D-vitamin esetében a téli időszakban napi 1500–2000 nemzetközi egységnyi a javaslat. Egyes betegségekben, fokozott rizikójú csoportokban ez ennél magasabb is lehet, hogy az immunrendszerre is kifejtse jótékony hatását. Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni, és ne feledjük, hogy a tojásban, a tengeri halakban, a májban gazdag táplálkozás is D-vitamin-bevitelt biztosít. A hagyományos multivitamin-tabletták nem ártanak, nem is drágák, érdemes ezeket választani, ha valaki szeretné biztosra venni, hogy a táplálékából ne maradjon ki semmi hasznos összetevő. De mi a helyzet az újszülöttekkel? Az ő immunrendszerükkel?

Az újszülött és a csecsemő az anyára van utalva, az immunrendszer tekintetében is.

Az anyatej olyan csodálatos terméke az emberi testnek, amelyben a legvédtelenebb csecsemő számára szükséges minden tápanyag benne van. Bizony ennek a fordítottja is igaz: a tápszerrel táplált újszülöttek, csecsemők számára rettenetesen hiányoznak az anyatej alkotói.

Ennek fontos oka az anyatej nagyfokú személyre szabottsága. Az anyatej ugyanis visszatükrözi az anya által elfogyasztott táplálékot. Megkönnyíti a hozzászokást a családi ízekhez, az étkezési hagyományhoz. Jelen cikk témája szempontjából lényeges, hogy az ízek mellett az aktuális betegségek is hatással vannak az anyatej összetételére.

Az anya fejlett immunrendszere által termelt ellenanyagok speciális típusát a csecsemő megkapja a tej közvetítésével. Ez a speciális típus képes a tejben kiválasztódni, és a csecsemő bélcsatornájában felszívódni.

A csecsemő önmagában még fejletlen immunrendszere így hatékony segítséget kap. Bármilyen aktuális járvány esetén kapóra jön neki ez a segítség. Ezt a tápszer nem tudja pótolni.

Bátorítok minden anyát, hogy szoptassa a csecsemőjét! Egész életére megalapozhatja általa a gyermeke egészségét. Az immunerősítés fogalma helyett talán a csecsemők esetében is helytállóbb immunmoduláló hatásról beszélni. De ez nem akármilyen hatás!

Az anyatej védelme révén indul el az immunrendszer fejlődése, érése, ilyenkor még mondhatjuk: erősödése. A koraszülötteknek is alapvető szükségük van az anyatejre.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az az összefüggés, hogy az anyatejjel táplált koraszülöttek esetében jóval kisebb arányban fordul elő tüdőgyulladás, súlyos bélgyulladás. Ezek pedig akár halálosak is lehetnének! Eleinte a koraszülött még önerőből nem tud szopni, rendkívül fontos azonban, hogy az édesanya figyelmét felhívják, megtanítsák, fejéssel miként lehet stimulálni a tejelválasztást. A koraszülötteknek mindenkinél égetőbb szükségük van erre a nedűre!

Ne aggódjunk a tej mennyisége miatt. Az egy nap alatt termelődő anyatejben benne van a napi szükséges tápanyag a csecsemő számára.

Elegendő a tej, ha naponta 5-6 pisis és 2-3 kakis pelenka keletkezik, a csecsemő súlygyarapodása pedig nagyjából heti 15 dkg. Az első pár hónapban legalábbis. A csecsemő igénye (éhségi jelei, mint a csattogás, cuppogás, tekergés) szerint szoptassunk, éjszaka se feledkezzünk el róla.

Sokak számára ijesztő lehet a mellgyulladás szoptatás közben. Ennek fő oka, hogy az elválasztott tejmennyiség nem ürül ki. A gyakoribb és hosszabb szoptatások mellett segíthet az is, ha az anya lefeji a fölös mennyiséget.

A csecsemő féléves koráig mindenképpen javasolt a kizárólagos anyatejes táplálás (azért megfelelő időközökben adjunk K-vitamint, illetve naponta D-vitamint). Ezután, még mindig a megtartott szoptatás mellett kezdhetjük el a fokozatos hozzátáplálást.

Mindezzel a gyermeket olyan erős páncéllal vértezzük fel, amely egész életén végigkíséri. Ha „immunerősítésen” gondolkozunk, tegyük azt úgy, ahogyan (talán) egyedüliként hatásos és lehetséges: anyatejes táplálással. Felnőtt korát is végigkíséri majd ez az ajándék, és nem fog abba a rizikócsoportba tartozni, amelynek táplálékkiegészítőkre van szüksége.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/4. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.