Domonkos Andor 2019. október 13., vasárnap

A függőségek mibenléte

Szenvedélyről beszélünk, ha egy gyakran előbukkanó motiváció szinte mindig legyőzi a többit, és jellegzetesen befolyásolja a személyiséget.

Domonkos Andor 2019. szeptember 14., szombat

Baby blues szindróma

Egyes felmérések szerint a szülő nők akár nyolcvan százalékánál is jelentkezhet valamilyen formában a szülést követően lehangoltság.

Domonkos Andor 2019. augusztus 31., szombat

Vérszomjas ellenségeink: a szúnyogok az általuk terjesztett betegségek révén évi közel egymillió ember életéért felelősek

Legutóbb pedig Timothy C. Winegard éppen megjelent könyvét szemlézték, aki azt állítja, a Földön valaha élt összes ember felének a halálát szúnyogok okozták.

Domonkos Andor 2019. augusztus 04., vasárnap

Szédülés és szédülékenység

A szédülés orvosi definíció szerint a testünk vagy a környezetünk forgó-ingadozó jellegű mozgásának kellemetlen, illuzórikus érzete. A köznyelvben sokszor szédülés kifejezéssel illetjük az ájulásközeli állapotot is. Ez helyesen a szédülékenység.

Domonkos Andor 2019. július 21., vasárnap

Hogyan lehet a vakságot gyógyítani?

A retinitis pigmentosa kezelése mellett egy sor másik, szemet érintő, vakságot okozó genetikai betegségre sikerült terápiás lehetőséget feltalálni, tervezni.

Domonkos Andor 2019. július 06., szombat

Óvatosan a napsütéssel!

Tévhit, hogy fényvédő szerekkel korlátlanul tartózkodhatunk a barnító napon.

Domonkos Andor 2019. június 22., szombat

A hemokromatózisról

A betegségnek sokszor nincs jellegzetes tünete, és a fennálló panaszok alapján csak hosszadalmas diagnosztikus lépések után szokott felmerülni a vasháztartás zavara.

Domonkos Andor 2019. május 25., szombat

Kétmillió dolláros gyógyszer

A Novartis gyógyszeripari vállalat hamarosan piacra kerülő gyógyszere a híresztelések szerint 2 millió dollárba is kerülhet.

Domonkos Andor 2019. május 12., vasárnap

A daganatok és a genetika

Korábbi írásomban a méhnyakrák alattomos természetére hívtam fel a figyelmet, amely kialakulásáért vírusfertőzés a fő felelős. Most a daganatos betegségek olyan csoportjával foglalkozom, melyek létrejöttében különös szerepet tulajdonítanak az öröklésnek.