2023. szeptember 23., 19:25

Mutatjuk, mi mindenre jó, ha szőlőt eszik

A szőlő az egyik legértékesebb őszi gyümölcs, mutatjuk, mi mindenben segíthet!

bor
Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A szőlő évezredek óta az étrendünk része, ugyanúgy szerepel a Bibliában, mint az ókori egyiptomi hieroglifákon, a görögök és rómaiak mítoszaiban. Fogyaszthatjuk nyersen, nassolni valóként, keverhetjük salátákba, süthetjük süteményekbe, készíthetünk belőle lekvárt is, a mazsola pedig a legtöbb háztartásban mindig ott van a kamrában. A szőlő kapcsán természetesen a borról sem feledkezhetünk meg, ez az alkohol talán a legnépszerűbb a világon.

Miért olyan értékes a szőlő?
A szőlőben számos olyan értékes tápanyag és fitonutriens található, melyek mind nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre. A szőlő rendszeres fogyasztása jó néhány betegség megelőzésében szerepet játszhat, sőt van, aki egyenesen azt állítja, hogy a szőlőevés meghosszabbítja az életet.

Sokat lehet olvasni arról, milyen fontosak a szervezetünk számára az úgynevezett antioxidánsok, melyek védik a sejtjeinket az oxidatív stresszel összefüggő károsodásoktól. Az oxidáció teljesen természetes, normális folyamat, melynek során szabad gyökök keletkeznek. Azonban bizonyos külső és belső hatások, az egészségtelen életmód vagy a környezetünkből származó toxikus vegyületek miatt a szabad gyökök aránya megnövekedhet, ez pedig bizonyítottan növeli jó néhány krónikus betegség kialakulásának a rizikóját, gyorsítja az öregedési folyamatok. Az antioxidánsok segítségével a szabad gyököket semlegesíteni lehet. A szőlőben nagy mennyiségben találhatunk antioxidánsokat, különösen a gyümölcs héja és a magja tartalmazza ezeket.

A szőlőben található antioxidánsok és más, a mikroszkopikus gyulladásokat csökkentő hatóanyagok talán a kardiovaszkuláris rendszerre vannak a legjobb hatással. A vérerek krónikus gyulladása összefügg az érelmeszesedéssel és érszűkülettel is, ezek pedig olyan súlyos szövődményekkel is együtt járhatnak, mint a szívroham és az agyvérzés. A tudósok a szőlő rendkívüli erejének tulajdonítják az úgynevezett francia paradoxon jelenségét, vagyis azt, hogy Franciaországban annak ellenére alacsonyabb a szívproblémák aránya, hogy a franciák étrendje zsírokban gazdag, ám a szőlő és a belőle készült vörösbor is rendszeresen az asztalukra kerül.

Segít a szívünknek
A kutatási eredmények szerint a szőlő szabályozza a vérnyomást, normalizálja a koleszterin- és vércukorszintet, megakadályozza, hogy az erek falán lerakódások (plakkok) alakuljanak ki, csökkenti a túlzott vérrögképződést és javítja a sejtek inzulinválaszát is. Az agyműködésre is pozitívan hat, például javítja az agy vérkeringését, segít megelőzni a memóriazavarokat és a demenciát is.

Annak is érdemes szőlőt vagy éppen szőlőlevet fogyasztania, aki a szeme egészségét szeretné megőrizni. A szőlő nagy szerepet játszik a makuladegeneráció és a retinát érintő betegségek megelőzésében, sőt ezt a védő hatását akkor is képes kifejteni, ha a látást a cukorbetegség és a túl magas vércukorszint veszélyezteti.

Azt se feledjük, hogy a szőlő rostokban és vízben is gazdag, vagyis az emésztésünknek is nagyon jót tesz, többek között a székrekedés megelőzésére, kezelésére is fogyaszthatjuk! A szőlőben található tápanyagok serkentik az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimek termelődését, a rostok pedig biztosítják, hogy a széklet rendszeres és könnyen kiüríthető legyen.

Mivel több ezer szőlőfajtát ismerünk, felmerülhet a kérdés, melyik a legegészségesebb, melyiket ajánlott választani. Bár mindegyik szőlőben bőségesen találhatunk értékes tápanyagokat, a szakemberek szerint inkább a sötétebb színű (piros, bordó) gyümölcsöt válasszuk, ezeknek általában magasabb az antioxidáns-tartalma.

A mazsoláról sem kell lemondanunk, azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a mazsola nem „helyettesíti” a szőlőfogyasztást, az aszalással ugyanis megnő a szőlő cukortartalma, a tápanyagtartalma azonban csökken.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.