2020. december 29., 17:01

Mit tegyen és mit ne a néphit szerint, ha szerencsés évet szeretne?

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak. A szilveszter és az újév napja a babonák és a hiedelmek igazi kavalkádja. Nagyszüleink még szinte kivétel nélkül hittek a babonákban, igyekeztek mindent az előírások szerint végezni, hogy elkerüljék a bajt.

Fotó: Pixabay

Úgy tartották, hogy amit ezen a napon cselekednek, az hatással lesz az egész elkövetkező esztendőre, így tartózkodtak például a vitáktól, veszekedésektől.

Ne veszekedjen, ne vitatkozzon senkivel, különben nem talál békességet az egész esztendőben!

veszekedés
Fotó:  Pixabay

Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.

Úgy vigyázzon magára, hogy ne legyen beteg, és ne kelljen orvost hívnia, mert ez azt jelenti a hiedelmek szerint, hogy egész évben betegeskedik majd.

Közismert az a hiedelem, hogy újév napján semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan. Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.

Ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét! Tilos teregetni, mert az „kiterítést”, halálozást jelent a családban az öregek szerint!

ruhaszárítás
Fotó:  abc.net.au

Vigye ki a szemetet már december 30-án. Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.

Jól ismert a baromfihús evésének tilalma e napon. Ne egyen baromfit szilveszterkor, mert azok hátrafelé kaparnak, elkaparják a szerencséjét.

kakas
Fotó:  agroinform.hu

Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz.

pulyka
Fotó:  nyugat.hu

Halat sem ajánlatos enni, a hallal általában elúszik a szerencse, kivéve a folyók mentén élőknél, mert ott „ahány pikkely, annyi pénz”.

Ha halat enne, akkor arra figyeljen, hogy a farkánál kezdje enni, mert így nem tud elúszni a szerencséjével együtt.

hal
Fotó:  blikk.hu

Ne bánkódjon és ne legyen szomorú ezen a napon, mert amit ilyenkor tesz, abban gyakran lesz része az újévben is!

Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Mit tegyen szilveszterkor és újév napján?

Az újesztendei jósló, varázsló eljárásoknak igen fontos része volt a táplálkozás, megszabott ételek fogyasztása, illetve bizonyos ételek szigorú tiltása.

A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés.

Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét. A szilveszteri babonák szerint egyen malacot újévkor, hogy szerencsés és gazdag legyen! Egye a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencséjét.

A rántott szeletet hagyja máskorra, mert szilveszterre csakis malacsült illik!

malacsült
Fotó:  agroinform.hu

Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkező évben.

lencse
Fotó:  netamin.hu

Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz.

újévi süti
Fotó:  femina.hu

Nyújtsunk rétest

A hiedelmek szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is.

Minél több töltelék van a rétesben, annál boldogabbak leszünk az új esztendőben. Érdemes tehát betervezni az újévköszöntő menübe a rétest is, minél többfélét, annál jobb!

rétes
Fotó:  cookpad.hu

Szegjünk kenyeret

A régi szokások szerint a kenyér megszegésével biztosíthatjuk, hogy a családnak nem kell egész évben mellőznie a kenyeret.

kenyér
Fotó:  erdély.ma

Sok családban szokás volt szilveszter napján szerencsepogácsát sütni.

A szerencsepogácsa úgy készült, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét tettek. A babonák szerint annak, aki megtalálja az érmét, bőséges lesz az újesztendő.

Figyeljünk rá azonban, hogy a pogácsáknak éjfél előtt el kell fogyniuk, különben az ellenkezőjére fordul a jóslat.

pogácsa
Fotó:  nlc.hu

Ha nem faljuk fel az összes, szilveszterre készített ételt, akkor nem szenvedünk hiányt az új évben sem. Tartalékoljunk egy kicsit!

Fontos az első újévi látogató

Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét. 

Ha január elsején egy férfit enged először a lakásba vagy házba, az szerencsét hoz, tartják az öregek. Sajnos egy nő épp ellenkezőleg…

Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ugyanis ha nem távozik, az újév nem tud bejönni.

Szokás volt újévkor kora reggel a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek. Mosakodjon reggel friss, hideg vízben, hogy egészséges maradjon!

Azt tartja a fáma, hogy a szilveszter éjjelén látott álom beteljesedik, így nem ajánlatos a hajnalig tartó mulatozás, időt kell hagyni a jövőmondó álom eljövetelének is.

Húzzuk meg a malac farkát

Éjfélkor divat volt meghúzni a malac farkát, hogy bőség és szerencse kísérje az újévünket. Amilyen hosszan visított a malac, olyan hosszú volt a jó hírünk a következő évben.

malac farka
Fotó:  apuciblog.hu

Szerencsét hoz a pezsgő

Egymástól távol lévő szerelmesek a pezsgőnyitás után loccsantsanak ki egy kis nedűt a földre, így biztosan együtt maradnak. Ez azért is hasznos, mert

a kiöntött pezsgő azt szimbolizálja, hogy „dől a lé”, tehát sok pénz áll a házhoz.

pezsgő
Fotó:  nlc.hu
Január első napja alkalmas idő a férjjóslásra

Egyes helyeken a kocsonya elfogyasztása után a lányok mindegyike kiválaszt egy csontot, kiteszi az udvarra, és akiét a kutya elviszi az éjszaka, az még abban az esztendőben férjhez megy. 

A konkrét férj kiderítésének egyik módszere a férfineveket rejtő gombócok főzése.

Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiak neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

újévi gombócok
Fotó:  Wikipedia

A bukovinai magyarok úgy vélték, hogy újév reggelén amilyen nevezetű férfit látnak először, olyan nevezetű lesz a férjük.

A jósló szokások közé tartozik a szilveszteri ólomöntés.

Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét.

ólomöntés
Fotó:  Wikipedia

A lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

A házassági jövendöléssel kapcsolatos másik rítusba a család hízódisznóját, disznóit vonták be: az eladósorban lévő lányok megkopogtatták vagy megrúgták a disznóólat.

Ha a háztáji röfögéssel válaszolt, az azt jelentette, hogy az új esztendőben a hajadonnak bekötik a fejét, azaz férjhez megy. 

malacok
Fotó:  indofoto.hu
Az időjárásra is jósoltak

Többnyire úgy tartották a jó idő jó esztendőt jósol.  

A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez. Ha csillagos az ég, rövid lesz a tél, ha piros a hajnal, szeles lesz az esztendő.

időjárás
Fotó:  Wikipedia
Szerencsehozó szimbólumok

Patkó 

Megóv a betegségektől, balszerencsétől, termékenységet biztosít.

Ha január elsején van a birtokunkban, szögezzük ki azt védelmi szempontból az ajtófélfára, de ha állatokat tartunk, tegyük a vályúba, hogy megóvjuk őket a betegségektől.

patkó
Fotó:  danubiushotels.hu

Négylevelű lóhere 

A balszerencsét távol tartja, elűzi a bajokat, az ártó lényeket. A hó nélküli napokon akár találhatunk is négylevelű lóherét.

lóhere
Fotó:  gyorplusz.hu

Malac 

Bőséget, gazdagságot ígér, ezért kell az év első napján fogyasztani.

Kéményseprő

Mint a tűz őrzői gazdagságot hoznak.

kéményseprő
Fotó:  sokszimuvidek.24.hu

Ha kéményseprőt látunk ezen a napon, fogjuk meg a kabátunk gombját! Ha nincs gomb az öltözékünkön, menjünk oda hozzá, és simogassuk meg a bőség reményében.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.