2020. szeptember 1., 14:01

Milyen nehéz lehet az iskolatáska?

Holnap még ünneplőben mennek a gyermekek iskolába, de másnap már az iskolatáskát is viszik, cipelik a hátukon. Egyáltalán nem mindegy, mennyi terhet hordanak a vállukon.

iskolataska1.jpg

Bizonyára nem egy szülő megtapasztalta már, milyen dögnehéz tud lenni gyermeke iskolatáskája. Sokszor annyira tele van pakolva, hogy a gyerek szinte el sem bírja, a szülő cipeli helyette. Ez pedig nagyon nincs rendjén. Idő előtt tönkremehet a gyermek sérülékeny és fejlődésben lévő hátgerince.

A kiselsősök és másodikosok táskájának súlya nagyjából 2,5 kilogramm lehet, a harmadikosoké és negyedikeseké pedig legfeljebb 1 kilóval több.

Az ötödikes és hatodikos tanuló 4,5 kilós súlyt vihet a hátán és fél kilóval többet az ennél idősebbek.

Egyáltalán nem mindegy az sem, milyen iskolatáskát választunk csemeténknek. Szempont a gyermek súlya, s az is, ergonomikus kialakítású-e a táska, vagyis figyelembe veszi-e a test sajátosságait , de az is fontos, milyen anyagból készült.

Alapszabály, hogy az iskolatáska súlya nem lehet több, mint a gyermek súlyának 10 százaléka.

A jó iskolatáska könnyű, követi a gerinc vonalát, vállpántjai elég szélesek és fontos az állíthatóságuk. Ezek garantálják a jó illeszkedést, a súly egyenletes eloszlását és a gerinc védelmét. Nem szabad hagyni, hogy a csemete csak az egyik vállán viselje a táskát, hiszen ez deformálhatja a gerincét!

A minőségi iskolatáskán nem érdemes spórolni, hisz a gyermek mindennap hordani fogja, ráadásul hosszú évekig. A túlságosan nehéz iskolatáska megerőlteti a gerinc körüli izmokat és a nyaki gerincet. A hosszan tartó hátgerinc-megerőltetés pedig akár annak ferdüléséhez is vezethet. Ha a gerincferdülést nem kezelik időben, az oda vezethet, hogy felnőttkorban sem lehet már helyrehozni.

A gerinckímélő, minőségi iskolatáska jól bírja a strapát, évekig képes „együtt nőni” a gyermekkel, az állíthatósága miatt. Ezért ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen gyermekünk egészségénél nincs fontosabb.

Megosztás
Címkék