2020. október 5., 17:02

Miért hasznos az influenza ellen védőoltás koronavírus-járvány idején?

Azt bizonyára a legtöbb olvasónk már tudja, hogy a most aktuálissá váló influenza elleni oltás nem nyújt védelmet a koronavírus ellen. Közvetve mégis pozitív hatása van.

védőoltás
Fotó: Pixabay

Ha beoltatjuk magunkat a náthaláz ellen, és azt nem kapjuk el, akkor nem gyengül le a szervezetünk, amit könnyebben meg tudna támadni a COVID-19, magyarázza Zuzana Krištúfková epidemiológus.

Két ilyen vírusos megbetegedés egymás után hatalmas megpróbáltatást jelenthet a szervezet számára.

A WHO ajánlása az, hogy a „koronapandémia” idején elsőként az egészségügyben dolgozókat kell beoltani influenza ellen, hiszen ők kulcsszerepet játszanak a vírus elleni küzdelemben. Javallott az oltás továbbá a várandós nők, a 3 év alatti kisgyermekek, a krónikus betegek és a 60 évnél idősebb emberek számára is.

A legideálisabb időpont a védőoltás beadására október és november.

Az időseknek november folyamán ajánlják az oltást, hogy ne csökkenjen az ellenanyagszintjük január végére, február elejére, amikor az influenzajárvány tetőzése várható.

Az már biztos, hogy idén a szokásosnál jóval többen fogják beoltatni magukat náthaláz ellen. Sokan már most bombázzák a patikákat, de a legtöbb helyen nincs vakcina, pár héten belül várják az érkezését. Kérdés, hogy jut-e mindenkinek, akinek szüksége van rá?

A jó hír viszont az, hogy az oltást minden egészségbiztosító téríti, vagyis nem kerül pénzbe.

Az elmúlt években mindössze a lakosság 5 százaléka oltatta be magát influenza ellen.

Életmentő vitamin

Egyre több orvos figyelmeztet a krónikus D-vitaminhiányra is, amiben Európa lakosságának 30-50 százaléka szenved. Ez a napfény hatására keletkezik a bőrben, ősszel és télen, amikor kevesebb a természetes napfény, pótlásra szorul.

Ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk, naponta legalább 15-20 percet kellene tartózkodnunk a napon, mégpedig fényvédő krémek használata nélkül.

201710080851450.0000000000000000000000000000000000001a_influenza_betegseg.jpg

A nyáron „begyűjtött” D-vitamint szervezetünk raktározni tudja a májban, és ebből merít az őszi és téli hónapokban, amikor nem tudunk hozzájutni. De a „raktárkészletek” kiürülhetnek.

A D-vitaminhiány nemcsak a kalciumszint csökkenéséhez és ezáltal a csontok lágyulásához vezet, de gyengül a szervezet ellenálló-képessége is, krónikus fáradtság és depresszió jelentkezhet. Ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetben, a daganatos betegségek is könnyebben támadnak.

Az őszi-téli, vagyis a megfázásos megbetegedések idején nagyon fontos, hogy a C-vitamin mellett D-vitamint is szedjünk, táplálékkiegészítők formájában.

Immunerősítő hatása miatt nagyban hozzájárulhat ahhoz is, hogy sikeresebben vegyük fel a harcot a koronavírus-fertőzéssel is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.