2020. október 2., 15:16

Hiánycikk az influenza elleni vakcina

Miközben úton útfélen más se hallani, mint hogy oltassuk be magunkat influenza ellen, és még a tévében is azt látjuk, amint éppen a legnagyobb oltáspropagálók karjába szúrják be az injekciót, az egyszerű földi halandó számára ez nem is olyan könnyű menet. Néhány idősebb olvasónk jelezte, azért nem tudja beadatni magának az oltást, mert nincs vakcina a patikákban. Utánajártunk.

kanyarooltas.jpg
Fotó: Thinkstock

Ami kényelmes és nagyon jó, az az, hogy a háziorvos már egy telefonhívás, egy e-mail, vagy éppen egy csetelés után elektronikusan felírja a receptet, és nekünk egy sms, vagy e-mail jelzi, hogy mehetünk is a patikába.

De a gyógyszertárba érve lehervad arcunkról a mosoly. Nincs vakcina és egyhamar nem is lesz.

Október közepére várjuk, mondták az egyik dunaszerdahelyi patikában. A gyógyszerész még hozzáteszi, nagy készleteket nem szoktak felhalmozni oltóanyagból, hiszen eddig ez volt jellemző, hogy kevesen éltek az influenza elleni védőoltással. Persze tudják, hogy idén, a koronavírus-járvány miatt ez valószínűleg másként lesz.

Betértünk egy másik városi gyógyszertárba is, de ott sem jártunk sikerrel, oltóanyag ott is leghamarabb október közepén lesz. Ami volt, azt már eladták. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e elegendő oltóanyag, a patikus azt válaszolta, azt most még nem lehet tudni.

A recept viszont csak egy hétig érvényes, vagyis, a háziorvost majd újra meg kell kérni a kiírására. Eszünkbe jut az is, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel, ami nem más, mint koronavírus-járvány, talán illett volna biztosítani időben az oltóanyagot.

Ha vakcina nincs is a patikákban, érdemes feltankolni legalább D- és C-vitaminból, hisz mindkettő erősíti az immunrendszert. Érik a szőlő, lassan hordókba kerül savanyú káposzta is. Ezekből is ajánlott bőséggel fogyasztani.

Különben pedig reménykedjünk abban, hogy nem fordul hirtelen hidegre az időjárás és nem köszönt be korábban az influenzajárvány, mert az oltás után a védettség megszerzéséhez is legalább két hét szükséges. S aki köhög, lázas, nem érzi jól magát, az maradjon otthon, konzultáljon háziorvosával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.