lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. július 10., 08:52

Mi is az a quilling?

Nem éppen szokványos szó, az egyszer biztos, de vajon mi a jelentése? A quillingnek, azaz a papírcsík- technikának régre nyúlik az eredete. Már a reneszánsz idején a francia és az olasz apácák és szerzetesek is díszítettek könyvborítókat quillingtechnikával. A könyvek aranyozott széleit használták a quillingalakzatok kialakításához. A 17–18. században már egész Európában elterjedt, majd Amerikában is kezdték elismerni ezt a kézműves csodát.

dreska
Dreška Katalin a műveivel
Fotó: Reczai Lilla

Az érsekújvári származású Dreška Katalin elmondása szerint azonnal a szerelmesévé vált ennek a kézműves technikának. Már gyermekkora óta szeretett kézműveskedni (barátságkarkötők fonása, gyöngyfűzés stb.), de a quillinget a pandémia időszakában fedezte fel. Egy könyvvel kezdte, amely az alapoktól vezette be őt a papírcsíktechnika rejtelmeibe, s egy kezdő szett segítségével nekivágott az első munkáknak.

A szükséges papír legfőbb feltétele a minőség. A túl könnyű papír kevésbé tartja meg a formát, és gyorsan elázik, például ragasztás közben.

A túl vastag papír megtörhet, így az alkotás minőségén is ronthat, és a hajlítások szabályosságát is megtörheti. A legideálisabb súlyú papír a 120-130 g-os, amely szép tartást biztosít a mintáknak, és könnyen lehet vele dolgozni. 49 cm hosszú, méretre szabott papírcsíkok kaphatók a hobbiboltokban, de rendelhetők is a termékek különféle internetes felületekről. 2-től 10 mm-ig terjednek a papírcsíkok méretei, a legideálisabb az 5 mm-es, mert ezzel a legkönnyebb dolgozni, és a kezdő quillingezőknek is ezt ajánlják.

A papírcsíkokat úgynevezett quillingtűre (tollra, fésűre) kell feltekerni, majd ezekből a feltekert alapokból különböző minták készülnek. A minták sokféleképpen variálhatók és csodaszép eredmények születnek belőlük. Emellett számos eszköz létezik az alkotások tökéletesítésére, és léteznek 3D hatású művek is, a határ tehát a csillagos ég.
dreska
Fotó:  Dreška Katalin

Az összes alkotás alapja a kör, mert kör formára tekerik a papírt, de abból bármilyen alakzat kialakulhat a végén. A kész terméket ajánlott dekupázs ragasztóval lekenni, hiszen valójában ez tartja össze a quilling papíralkotást, s nem tépődik. A leginkább elterjedt alkotások az ékszerek (fülbevalók, nyakláncok), otthoni díszek és állatkafigurák, de akár dobozokat is lehet készíteni quilling papírcsíktechnikával. Nem ajánlott megfürödni a quillingtermékekkel, mert könnyen eláznak!

Kati kísérletező kedve továbbra sem lankadt, sőt szeretne bonyolultabb formákat is kitalálni, ezért mindig fejleszti magát.

– Az alapékszer, hobbidíszek és kisállatok mellett készítettem már hűtőmágnest, de képkeretbe foglalt papírcsík képet is. Viszont az ékszerkészítésben élem ki magam igazán. A családtagoknak és a barátoknak ezt szoktam készíteni a leggyakrabban meglepetés gyanánt. Azt még nem tapasztaltam ki, mennyi időt bír ki egy quillingalkotás, de már több mint egy éve készítettem az első művemet, amely még mindig tart – vallotta meg Kati. Általában 2-3 órát tölt quillingezéssel egy nap, attól függ, milyen termékről van szó. Minden alkotást részekből állít össze, tehát ha el is ront valamit, nem kell az egész művet újrakezdeni.

– El kellett gondolkodnom, hogyan csináljak ló és elefánt formájú fülbevalót, de egy internetes csoportban kisegítettek a tagok – nevetett Kati.  Még nem volt rá példa, hogy bármit is feladott volna.

– A környezetemben eddig még nem találkoztam olyannal, aki papírcsík- technikával dolgozott volna, sőt a kézművesvásárokban sem túl elterjedtek ezek az alkotások. Nagyon jó érzéssel töltött el a tudat, hogy találtam magamnak egy ritka hobbit. Az idei Gombaszögi Nyári Táborba is viszem a quillinget, remélem, hogy értékelik majd az emberek, és kedvet kapnak a a készítéséhez – mondta bizakodva az alkotó.

Megjelent a Magyar7 2021/27. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.