Mercedes-AMG ONE: Országúti autó, Forma–1-es motorral

2022. június 20., 09:01

A Mercedes-Benz öt és fél évvel ezelőtt jelentette be, hogy kirukkol egy Forma–1-es motorral felszerelt közúti autóval. A határidő elteltével el is készült a Hypercar kategóriába tartozó Mercedes-AMG ONE, amelynek hibrid hajtáslánca a márka királyi sportkategóriájú versenyautóival azonos 1063 lóerő összteljesítményt produkál.

Mercedes-AMG ONE
Mercedes
Mercedes-AMG ONE
Mercedes
Mercedes-AMG ONE
Mercedes
Mercedes-AMG ONE
Mercedes

Az alap itt is az 1,6 literes V6-os benzinmotor, amely elképesztő, 11 000-es fordulatszámig pörgethető, egyetlen turbófeltöltővel. Az elektromos rásegítést összesen 4 villanymotor adja, amelyek közül kettőt – 322 lóerő összteljesítménnyel – az első kerekekbe építettek be. A harmadik közvetlenül a benzinmotort támogatja 161 lóerővel, a negyedik pedig a high-tech turbófeltöltőhöz kapcsolódik a maga 121 lóerejével.

Ilyen teljesítménymutatók ismeretében szinte hihetetlennek tűnnek az autó fogyasztási és emissziós adatai (8,7 l, illetve 32 kWh/100 km, CO2:198 g/km). Ezek azonban egyelőre a gyártótól származnak, beleértve a közúti forgalomra leszabályozott 352 km/órás végsebességet is. Az új Mercedes szupersportkocsi a június 23–26-ai Goodwoodi Sebességfesztiválon mutatkozik be először a szélesebb nagyközönség előtt.