2022. február 19., 15:28

Ön meghámozza? Ezért érdemes megenni az alma héját

Az alma héja tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokkal, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

alma
Fotó: nosalty.hu

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A kutatások szerint gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával a daganatos- és szívbetegségek, a cukorbetegség és számos más krónikus betegség kockázata egyaránt csökkenthető.

A kutatók napjainkban is számos vizsgálatot folytatnak annak feltárására, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása miként befolyásolja előnyösen egészségi állapotunkat. Vizsgálják a főként magvakban, illetve a gyümölcsök, növények héjában található fenolos szerkezetű vegyületek potenciális rákellenes hatását is.

Mi van az alma héjában?

100 g friss alma megközelítőleg 110-347 mg fenolt tartalmaz. A gyümölcs fogyasztása ezen kívül magas flavonoid tartalma miatt is ajánlott. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok, amelyek immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes, májvédő, összességében egészségvédő hatásúak és akár a rák megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A vizsgálatok során az almahéj antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult, mint az alma húsából vett mintáké. Mindezek alapján érdemes tehát az almát, alapos tisztítás után, héjával együtt, rendszeresen fogyasztanunk, ezáltal gazdagítva szervezetünket számos fontos tápanyaggal, antioxidánsokkal.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.