2020. április 27., 17:45

Meghalt James Beggs, az amerikai űrsiklóprogram egyik vezető alakja

James Beggs-t, a NASA egykori igazgatóját szívelégtelenség következtében 94 éves korában a múlt héten érte a halál bethesdai otthonában - közölte a hétvégén egyik fia, Charles Beggs.

NASA - James Beggs
Fotó: Archívum
James Beggs (1926-2020), a NASA egykori főnöke

A NASA élére Ronald Reagan nevezte ki. James Beggs 1981 júliusa és 1986 februárja között töltötte be az űrhivatal vezető tisztségét, bár 1985 decemberétől egy ellene folyó vizsgálat miatt szabadságon volt. Még ő volt hivatalban, amikor 1986. január 28-án a Challenger űrsikló 73 másodperccel a felbocsátása után felrobbant és a fedélzetén lévő héttagú legénység meghalt.

Beggs a katasztrófa után benyújtotta lemondását. Fia felidézte, hogy évekkel a történtek után apja elmondta, azért távozott önként a hivataltól, mert a továbblépéshez erős vezetőre volt szükség és az adott körülmények között ezt ő nem tudta volna biztosítani.

Ahelyett, hogy folytatta volna, a szervezet érdekében lemondott. Ez nem róla szólt, hanem másokról"

- fűzte hozzá Charles Beggs, aki szerint apja büszke volt a kitüntetésre, amelyet a NASA-tól kapott.

Beggs idején a NASA több mint 20 sikeres űrsiklós missziót hajtott végre. A The Washington Post népszerű, karizmatikus vezetőként méltatta, aki jól elboldogult a kongresszusi törvényhozókkal is.

Jim Bridenstine, a NASA jelenlegi vezetője szerint Beggs űrsiklóprogrammal kapcsolatos munkája új korszakot nyitott a világűr felfedezésében.

A Pittsburgh-ben született Beggs az amerikai Tengerészeti Akadémián végzett 1947-ben, és 1954-ig szolgált a haditengerészetnél. Mielőtt a NASA vezetője lett volna, a General Dynamics vállalat elnökhelyettese és igazgatója volt.

1985 decemberében azért kellett kényszerszabadságra mennie, mert vizsgálat indult ellene és a General Dynamics három további vezetője ellen a kormánynak benyújtott törvénytelen számlák gyanúja miatt. 1987-ben azonban minden vádpontban tisztázták, és felmentették a törvénysértés gyanúja alól. Az akkori főállamügyész pedig írásban kért tőle bocsánatot a vizsgálat miatt. A NASA-tól való távozása után tanácsadóként dolgozott az űrhivatalban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!